Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Man kan väll äta “hela” Karl-Johan? Jag tänker på foten också. Inte bara hatten
Idag var jag i en skog jag aldrig varit i förut och plockade svamp först hittade jag en del kantareller men sedan så fick jag syn på några orange färgade svampar som växte nära kantareller och jag blev genast mycket glad för jag kunde genast gissa mig till vad det var!.Jag kände under den organge gula svampens hatt,och javisst det var taggar där under!!Jag hade hittat rödgul taggsvamp!,dom växte längst en skogs väg hittade ungefär ett 30-tal taggsvampar.
I Dyntaxa sägs att narrkantarellen är taxonomiskt giftig. Vad betyder det?
Jag undrar lite hur ni övriga gör när ni förväller kantareller. Själv lägger jag dem i en stekpanna och kokar tills all vätska har förångats. Dock skulle processen påskyndas om man häller av överflödig vätska, men frågan är om svampen förlorar i smak. Jag föreställer mig att smaken behålls bättre om man låter all vätska koka bort.
Om det inte påverkar smaken att hälla bort vätskan, så undrar jag om någon låter koka ned den tills den är ganska koncentrerad innan ...mer…
1. Hatt 11 cm. Doft dragning åt marsipan.Fot delvis gulbrungrå(!),
kött oförändrat vitt efter snitt i
foten. Blandskog, mest bok/ek.
Russula ilota?
2. Spindelskivling. Hatt 5 cm - ej fullvuxna ex - lameller blålila,fot utvidgad (men inte som blånande lökspindelskivling med kantad basalknöl, ganska behaglig doft, som kantareller, kött vid genomskärning svagt blånande.Lövskog. Tacksam för tips!
Jag har hittat två svampar som jag inte vet vad det är och ingen har hittills kunnat säga vad det är för sort.
1) ovansidan av hatten är ganska platt med en tvär kant. den är brun-lila och när man har plockat den blir den gråbrun. men vinklar man den i rätt ljus så kan man se ett lila skimmer. skivorna är champagnefärgade/ljusbrun, köttet är vit, foten är rätt så tunn och brunaktig på vissa ställen, ffa där man skurit av den samt i övergången mellan fot och skivorna. d…mer…