Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej!
Vilken sopp är det jag hittat?
Efter att ha skurit 26 mandelriskor i skivor var fingertopparna täckta av tjockt, segt slem som var väldigt svårt att få bort. Med hjälp av galltvål, lacknafta, skrubbsvamp och handkräm blev händerna skapliga.
Vad har ni andra för knep? Skär ni med gummihandskar?
Vi har pytteliten frys så torkning (i skivor) är ett måste.
Jan A, Uppsala
19 aug 2012 kl. 09:18
Torsdag 23 augusti kl. 17.30 – ca 19.00: Torsdagsexkursion till Skarholmen
Jan Stenlid guidar bland både patogener och matsvampar i området vid Skarholmen.
Plats: Samling på den stora parkeringen vid infarten till Skarholmen intill Granebergsvägen, Sunnersta.
Kontakt: Jan Stenlid: jan.stenlid@slu.se eller 0707-60 70 59
Och på söndag kan ni komma och träffa oss i Stadsskogen:
Söndag 26 augusti kl. 11-15: Uppsala Svampklubb på Stadsskogens dag
Svamputställning och guidade ...mer…
På denna sida står det att sköljning behövs oftast ej:
http://svampguiden.com/tips.asp
om svampen inte är väldigt smutsig.
Hur rensar och tvättar ni era svampar innan torkning, förvällning eller tillagning?
Svampborsten jag har får bort en del smuts från kantarellerna, men det är ju en del kvar som går att skölja bort eller skakas bort i vattenskål, kanske med lite hjälp av fingrarna också. Ursäkta, min dumma fråga, men den här sista smutsen - är den skadlig att äta…mer…
HEJ!
Idag har jag åter igen plockat svamp och har till min stora glädje hittat min första stolta fjällskivling!
Hur bör man bäst förvara dem? Torka vore optimalt. Använder man hela svampen?
Sedan undrar jag över de rosalila skiftande svamparna. Vad är de?
Hittade även massvis av något tryffelaktigt vid ett grävlingsgryt men tog bara en ifall de skulle vara fridlysta eller så. Vad är det? Ätligt?
Sedan är det sopparna. De två strävsopparna, är de björksopp?
Några mlm okända??? och några välkända - men med avvikande beteende m.m…
Mån 6 aug var vi på plockningsutfärd tills m den lilla vanliga - men nu snart 12-åriga - med skarpa ögon…
Alla de visade fynden är dock mina! Första serien visar ngt jag skulle vilja kalla för en kraftigt/något avvikande, otroooligt småvuxen stubbrostnavling – eller?