Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Åker till Hemavan i helgen för att försöka hitta kantareller. Har aldrig tidigare varit där och plockat svamp så det vore snällt om någon kan dela med sig och tipsa vart man hittar kantareller i Hemavan eller trakterna runt omkring!
Finns det någon som har något bra recept på trattissoppa. Har en hel del torkade och ska göra förrätten till helgens tjejfest!
Hittade en till i trädgården, ska smörstekas tycker jag! :)
Hej alla Inocybe-idkare. Här är en kollekt från igår som direkt verkar vara I. nitidiuscula (mosstråding), en av dom vanligaste. Håller ni med?
Men när jag kollade med Funga N, leder den till I. nitidiuscula bara om man ser en cortina. Jag kunde inte hitta någon cortina, och minns inte ha sett någon på tidigare kollekter. Har ni sett någon? I övrigt OK, metuloider. amygdaloida sporer, lukt svag, rodnande fot, etc.
Hej=) Jag älskar att plocka svamp, helst trattkantareller som jag har nu jätte mycket utav=). Tänkte sälja lite i fall någon vill ha?=) Hör av dig till mig på zarich@live.se
men jag var en snabbtur till hagen på em. Mycket champinjoner hade kommit liksom den här som jag stod frågade inför innan jag såg vad det var. De stolta fjällskivlingarna är också på G alltså.
Efter vägkanten med tall/ gran , rabarbersvamp, grynsopp.
Gårdagen resulterade i 6 kj och de finns många i granskogar men merparten är dåliga, men jag tror att de också kommer.
Lite kul läsning bifogas:
Hej!
Är nybörjare på svamp och började plocka på allvar förra hösten. Plockar än sålänge bara ett fåtal “säkra” sorter, men idag tror jag att jag hittat för mig en ny sort.
Växte mitt bland trattisarna men är mkt gulare och har inte alls så tydliga åsar.
Kan detta vara rödgul trumpetsvamp?
Tacksam för svar.
MVH Ullis
Denna musslinglika svamp växer överst på en rätt klen granhögstubbe i en fuktig hedbarrskog i södra Värmland. Hattarna växer ganska tätt utan att vara taktegellagda. Hattarna är mjuka med som synes ganska varierande form, och tunna, 2-4 mm i yttre delen, 6-8 mot basen. Sporpulvret är ljusbrunt - gulbrunt och sporerna är släta, ellipsoida och 5-6.5 x 3-4 mym. Vad bör svampen lämpligen heta?
Hej allihopa, heter Faranak och bor med min son som är 2.5 år, jag plockade kantareller under min barndom, tänkte det är dags att införa det till min pojke och jag sj saknar naturen efter att levt ett ungdomsliv i stan många år. Vi bor i Hisingen, ramberget, vart ska jag åka? Kan ni ge mig ingående info och vägbeskrivning, vi åker inte med bil. ÄLSKAR NATUREN OCH KANTARELLER OCH MIN SON, blir tacksam för svar :) (Har nära till ALLA skogsområden i Hisingen)
Lite kul läsning bifogas:
Torsdag 23 augusti kl. 17.30 – ca 19.00: Torsdagsexkursion till Skarholmen
Jan Stenlid guidar bland patogener och matsvampar i området vid Skarholmen.
Plats: Samling på den stora parkeringen vid infarten till Skarholmen intill Granebergsvägen, Sunnersta.
Kontakt: Jan Stenlid: jan.stenlid@slu.se eller 0707-60 70 59
——————————————-
Alla är välkomna - men vi blir extra glada om ni blir medlemmar!
Ta med 60 kr och en lapp med namn, adress och e-postadress!
Enkelt!
Har en fin orange-gul färg på hatten, som rimskivling ungefär och växer ofta intill grusvägar som här på bilden.
Har inga förhoppningar om att den ska vara ätlig men vore kul att äntligen få veta vad det är för sort.
Den är bland de största sorts svamp jag sett, ofta över decimetern i diameter och många i klungor.
Måste man äta en svamp för att kunna bli förgiftad? eller räcker det att man har tagit i den, luktat på den eller kanske till och med råkad nudda den med läpparna?
Hej,
hittade här i Gästrikland några av denna sort idag, och letade lite här i forumet. Tyckte att det liknade någon av bilderna på violett fingersvamp, kan det vara den? Ber om ursäkt för den dåliga kvaliteten på fotot, jag hade bara telefonen med mig idag och fäktade mygg samtidigt:). Undrar även om den räknas som matsvamp, för det hittar jag ingen info alls om. Eller tillhör den de som man helst ska låta stå kvar? (än så länge står de kvar)
mvh Anna
Hittade en taggsvamp där taggarna är blå. Hittar den inte i databasen. Vad kan det vara.
Hej!
Hittade denna svamp i tallskog i gästrikland.
Den växte i ett skogsmaskinspår bland lite torrt ris från gammal avverkning.
Tycker den liknar kantarell lite grann men blekare i färgen och smalare fot.
Den är ljust brunbiege på hatten och ganska torr i köttet.
den var lite hård att bryta isär, kanske för att den var rätt torr…
Den luktar inte mycket och smakar mildt, ej som kantarell.
Vet nån vad det är?