Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hejsan!
Hittade denna, och 2 till i samma imponerande storlek, intill en tall i mossan,i en uppländsk skog 6 augusti. Förstår att det måste vara fingersvamp det rör sig om men har ingen aning om den är ätlig???
Färg: Stammen och köttet är vitt och “grenarna” är blekt gul-bruna, kanske har med åldern att göra då ett de aningen mindre exemplaren är mörkare och mer åt det bruna hållet.
Lukt: svag och angenäm.
Storlek: ca 20 cm hög och 25 cm bred
Någon som vet vad detta…mer…
Hej!
Var halt övertygat om att jag hade hittat tre mandelriskor, ända tills jag plockat upp dem och sett fötterna. De såg ut som om de hade brun päls. Trodde det var någon sorts mögel.
Förts bilden blev inte så bra, men på andra syns foten väldigt bra. Någon som vet vad det är?
Svamparna var väldigt stora (som en stor hand) och fasta och fina annars.
Tack!
Så kom dock regnet ordentligt till slut 25 mm hittills och det regnar fortfarande ordentligt.
Nu är höstsvamparna räddade om det inte börjar blåsa torrt i skogen.
Nu är det slut på semestern och det har varit ett mycket givande kantarellår hitintills på sommaren
däremot väldigt ont om andra arter överlag och matsvampar i synnerhet
här i örebrotrakten har jag hittills bara hittat enstaka soppar och ett par citrongula slemskivlingar
Även nåt enstaka exemplar av får- och brödticka har tittat upp
av övriga arter ser jag nu i dagarna att spindlingarna börjar komma, åtmninstone där det regnat
Men kantarellskörden har varit ungefär de…mer…
Växer dem överhuvudtaget i Göteborgs-trakten, letat som en galning i 6-7 år. Där jag är uppväxt (blekinge) verkar dem finnas överallt.
Hur förvarar man bäst gul kantarell? Torka blir inte bra,tycker också att den blir lite besk då jag förväller den och fryser in. Tacksam för bra tips?
För ett par dagar sedan såg jag en stor gulaktig skålsvamp på mossig lövträdslåga.Svampen var ca 5 - 6 cm, tyckte att den kändes slät på utsidan men ser att den ser grynig ut på bilden.
Kompostskål växer väl inte i denna miljö, lövsly, lågor bredvid bäck ?
Gulmjölkig eller gulköttig storskål kanske, ja jag vet inte. Någon som kan hjälpa mig att artbestämma den ?
Om man råkar plocka/ta i en dödligt giftig svamp som t.ex. vit flugsvamp eller bolmörtsskivling, finns det då risk för att giftet i svampen tränger in i huden? Och måste man tvätta sig extra noga efter att ha tagit i en sådan svamp?
Svar önskas från någon kunnig..
Jag har inte det tyvärr. Skulle gärna vilja finna denna. Rodnande hittar man drösvis emellanåt. Kanske Göteborgsskogarna ej håller med denna?