Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
av förvåning blev jag av att hitta den avbildade bland rödgula trumpeter runt ett litet kalkintensivt kärr.
Dagens svampplockning med det fjärde äldsta barnbarnet (finns åtm tre yngre åsså) gav två kundkorgar med trattis, rödgul trumpet, d:o taggsvamp, kantarell och frostvaxing – och så den avbildade. Det var så mörkt där den växte att jag var tvungen att flytta den för att få en bild!
Det finns fortfarande bra matsvamp kvar att hämta i skogarna!
Jag läser en fristående kurs - mediearbete i skolan. Ett av momenten i den kursen är att göra en digital bildberättelse på temat “en plats där en förändring skett”
och då jag tycket svampar är så intressanta fick de fungera som ett slags metaforer i min berättelse :)
Den milda hösten bjuder på många skönheter ännu.Lite från i går.
Bakom verkstan har scharlakansröd vaxskivling börjat om på nytt.De lyser upp så vackert bland de gula löven.
Några meter bort på en gammal lärkstubbe har inte mindre än 5st lacktickor förärat oss med sin återkomst. Det fanns en där för flera år sedan.
Ytterligare ett tiotal meter bort finns rester av en gammal timmerbygnad. Där växer allt möjligtbland annat massor källarkantareller.
Läs Peters lovsång till streckmusseronen här:
http://svampklubben.org/nov2011.html
Jag instämmer - prova denna senhöstsupersvamp!
Jag fick en korg fylld med härliga trattisar av min mamma idag. Dock upptäckte jag ikväll då jag satt och rensade en svamp som jag tror är en spindeskivling. Hur gör jag nu? Måste jag slänga all svamp eller kan jag behålla trattisarna? Själv är jag noga då jag plockar min svamp så har inte varit med om detta förut.
Hejsan.
jag har några frågor kring just denna svamp.
Vilka ämnen är farliga i denna svamp?
Hört att de mesta av gifterna sitter i det röda i hatten (har bara hört och läst i nån tidning) finns de nån sanningshalt i detta?
Om man mot all förmodan skulle äta denna svamp hur pass mycket tål en normal människa?
Hej igen! Envis som en bäver som syn på en saftig asp återkommer jag med bilder. Dessa två är dåliga bilder men jag hoppas någon eller några kan hjälpa med detta
Bild 1. Den högra är nog rätt färsk medans den lite mörkare åt vänster är äldre.
Bild 2. En ticka av något slag tyvärr glömde jag kolla vilket träd den satt på. Kan om det är viktigt gå tillbaka tror jag.
Jag är en gammal svampplockare men en glad amatör i övrigt vad gäller svamp. Inspirerad av bl.a Svampguiden och alla ni jätteskickliga svampexperter här, vill jag nu lära mig mera om svampar. Jag har några svampböcker, men de utgår mest från själva plockandet. Nu skulle jag vilja få tips på några bra böcker att börja med. Jag har tittat på de referenser som finns här på SG, men de är nog svåra att få tag på, möjligen antikvariskt, men vilken/vilka ska jag börja med? Jag…mer…
Den här ser knepig ut, missbildning eller angrepp?Föruttom formen är svampen fast och fin.Ca 5 cm hög, hittad vid hyggeskant i barrskog intill bäck.
Eller har jag bara missat en art som ska se så ut?
Hejsan! Jag skulle behöva lite hjälp med nedanstående svampar som jag hittade idag.
Serie 1: Samma svamp på de två första bilderna - någon spindling? Luktar unket, jordigt. Tredje bilden visar någon stubbsvamp som ovanifrån påminner om rökslöjskivling, men som uppenbarligen har bruna sporer. Växte på gran. Om jag inte misstar mig så visade Gunhild upp en bild på såna för ett tag sen i hennes tråd om rökslöjskivling. Luktar inget speciellt vad jag kan känna. Till höger på...mer…