Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej.
När man torkar svamp, går det bra att torka med vanlig fläkt i rumstemperatur? Jag har hittat några karljohan och en del sandsopp som jag skivat i skivor på under en halv centimeter, och lagt de på bakplåtspapper invid en bordsfläkt.
Är denna torkningsmetod för långsam för denna typ av svamp så att bakterier frodas, eller duger den?
Just nu har allting stått i cirka 12 timmar, det är ganska torrt men bitarna är inte så torra att de spricker när man böjer dem.
Hej på er.
Klicka på länken, hoppas den fungerar.
Hej på er
Jag hittade en stor och superfin blomkålssvamp idag som fick följa med hem :-) Lätt att rensa då den var nästan helt ren. Bara några enstaka barr i den.
Det tråkiga är att jag inte kan äta svamp :-( Jag älskar verkligen svamp i alla de former och smaker men jag har försökt så många gånger och det GÅR inte, inte ens en liten mängd. Jag får VRÅL ont i magen av bara en liten tesked.
Sååå, jag tänkte höra om någon av er är intresserad av att köpa min blomkå...mer…
hej alla , efter min flytt till vingåker så tämker jag starta en svampklubb för intresserade i detta område,många har anmält sitt intresse . jag kals ,min fru maud, Bo karlsson Katrineholm samt en kremleexpert från Örebro Herbert Kasufmann, om någon mera känner för att åka till dessa trakter och vara med maila klas@jaederfeldt.com
1. Tillreder man hela citronslemskivlingen eller tar man bort nåt förutom hatthuden?
2. Kan sotvaxing va ihålig i foten eller tyder det på larvangrepp?
3. Underlig svamp : Vit glänsande hattöversida. bruna skivor och modell som en kremla/skivling med lite uppvrängd hatt, relativt stor ca 15 cm i diam. Inget jag sett förut. Nån som kan gissa - tyvärr låg kameran kvar hemma…
Hittar inget liknande i svampboken.
Kan någon hjälpa mig.
Det står ofta att svampen skall tillagas färsk. Kan man anse att en rensad svamp som förvarats i kylskåpet ett dygn kan anses som färsk?
Har nu hittat två olika slags svamp i skogen som vi inte vet vad det är. Har inga bilder så ska försöka beskriva bäst jag kan.
1: En vit, nästan äggformad svamp utan fot som växte från/ur en död, nedfallen björk. Vit inuti, luktade gott, ungefär som champinjoner. Vad är detta och kan den tänkas vara ätlig?
2: Den andra sorten växer på vår tomt och påminner också lite om champinjoner när de hittas på marken. Färgen är ljust brungrå, brun. Delar man svampen är detta dock…mer…
behöver man ta bort rören på sandsoppen innan man tillagar den? har läst att man ska torka den, och på andra soppar tar man ju bort rören, men det är så krångligt!
vet någon om det finns Karljohan svamp i Värmland