Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
f.ro.m nästa vecka säger en expert i dagstidningen Arbetarbladet, Gävleborg.
Enligt honom så ser det ut att bli ett bra karl johanår men hitentills har de iaf. varit larvangripna.
Han säger också att ur näringssynpunkt är det den bästa matsvampen, innehåller mkt. näringssalter och tar upp minst cesium, trattkantareller mest.
Men det sistnämda gäller väl vid Gävleborgskusten i samband med Tjernobylkatastrofen.
Låt oss hoppas att han har rätt, att det blir en fin svamphöst och…mer…
Tror jag har hittat Ostronskivling i värmlandsskogen. Håller precis på att värma upp stekpannan men innan jag anrättar dom,finns det något farligt att förväxla med?
De liknar de Ostronskivlingar jag sett här på bild och de växte på död rönnved.
Någon annan som plockat denna i centrala Värmland?
När jag var ute och gick längs en traktorväg här hemma med löv- och granskog vid sidan av vägen hittade jag en gyllenbrun kremla jag tycker liknar Guldkremlan mycket.
Min mor tyckte inte att den luktade gott. Själv tycker jag inte att den luktar särskilt mycket.
Foten är hård och skivorna gräddfärgade till gulaktiga.
Hatten är ljust brun i mitten och gyllenbrun längre ut.
När jag provsmakade en bit smakade det milt, möjligen med en lite skarp eftersmak.
Har Stinkkremlan skar…mer…
hasselsopp ?
Åkte tidigt till vår lilla hasselskog( 7.20 ) för att slippa den värsta värmen men istället anfölls jag omgående av så mkt. mygg. Hann iaf. ta ett foto på soppen samt en vit riska som smakar så bittert. Vad det är för en vet jag inte eftersom det finns flera vita, men torr hatthud, täta skivor.
Någon som vet vad, de här växer i Torsåker, Gästrikland.
Ewa, kan du gå in och kolla på min länk, där jag frågar om röksvamp.
Kan du se några likheter med mina och dina igelkottröksvampar?
Tack för svar.
Hej! Kommer ni ihåg mig?
Blir inte mycket svampplockande i år för min del. Förra året var jag ute varenda dag på hösten, då jag var ledig.
Nu blir det studier på helfart och heltidsjobb samtidigt fram till sista oktober, så det lär inte bli mycket svamp för mig i år. Tur man har ett stort lager kvar sen förra säsongen iaf! :) Men kantarellerna växer så det knakar 10 meter från ytterdörren. 5 liter skördade jag sist. Men nu har det varit torka ett tag så nu konstbevattnar ...mer…
Hej,
Jag har hittat en Skogschampinjon som är stor som en Kungschampinjon men köttet rodnar inte, när man bryter den. Däremot gulnar/rodnar foten, när man trycker på den. Den har inte Kungschampinjonen kraftiga fot, utan foten är ihålig och lik skogschamipinjonen. Svampen på bilden är ca 10cm i diameter och hade hyllat intakt när jag tog den.
Någon som har en idé om vad jag har hittat?
Plockade en del tallsopp i dag. Den är ganska lik aspsoppen (mörkare hatt)men mörknar inte i köttet. Är den lika god som tallkallen när man torkat den?
Någon som vet vad detta är för svamparter? Plockade i lövskog.