Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag har förstått att ni är en del som äter vissa svampar råa. Det skulle vara kul att få reda på vilka.
Jag har provätit några torkade karl-Johans “flarn” och det var väldigt gott. Vad brukar ni äta rått (eller torkat)?
Först vill jag passa på att tacka alla ni som hjälpte mig förra veckan. Har inte haft tid att kolla alla era svar men de jag kollat upp håller jag med om.
Jag hade tänkt vänta med nya bilder tills jag kollat alla förslag men hittade några igår som väckte min nyfikenhet, så här kommer dom.
Första serien på en ticka som växte på en markliggande rot av ek.
Har fått ett mikroskop av barnen i julklapp.Utan några tillbehör. Tänkte beställa objekt och täckljas. Det finns ju lite att välja på. Kan jag få tips om vad man behöver som grundutrustning, för att börja leta efer sporer. Oljor, färgämnen mm mm. Det här är spännande.
Sedan ska jag försöka få tag på Åke Strids bok om ämnet.
Jag har nu tittat på Nadas violfärgade svampar som finns på bild i denna tråd: http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=133066&fnr=1&sok=&Start=50&Offset=50&17#
Såvitt jag kan se är köttet homogent - det finns alltså inget gelatinöst skikt mellan taggarna och köttet. Det stämmer med Trichaptum biforme. Men detta är ingen enkel karaktär. Jag har jämfört med kollekter av violtagging som jag har hemma, och på dem är det där gelatinösa skiktet ibland mycket tydligt, ibland gansk…mer…
Börja lida av småpyttsabstinens, blir tvungan att få rätsida på dessa:
Från rishögen troligtvis äppel.
Upp till 1 cm stora skålar
Bild 1-3 fantiserar jag om brun kvistskål.Ändrar fornen blir skivlika
4-6 växer visserligen i samma hög och på liknande grenar meeeeeen
de ha så lång fot.Det är väl inte samma art?
Tacksam för hjälp
Svampboken på http://www.naturplats.com börjar vara rätt komplett, men jag saknar fortfarande bilder på t.ex. champinjoner, nejlikbroskskivling och en hel del giftsvampar. Om ni har foton som inte finns i svampboken och som ni vill publicera, skicka dem till mikasund@gmail.com. För svampar som har bara ett foto tar jag gärna emot ett foto till. Märk gärna fotot med era initialer eller namn.