Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag har hittat lite Biskopsmössa och jag är ganska säker på att det inte är lömsk sådan, men inte 100 eftersom jag är nybörjare. Hade ändå tänkt att torka allt och spara till sås några middagar med viltkött i vinter. Planen är också att koka av svampen efter den blötlagts, kanske 2 gånger för att vara på den säkra sidan.
Nu är frågorna:
1. vilken risk tar jag om jag äter svampen?
2. Är den tillräckligt god så att det är värt allt besvär?
3. Smakar den som murk…mer…
Hjälp så torrt det är i Stockholmsområdet. Hur långt måste man åka för att hitta skogar där det regnat? Enköping?
Hej,
min hund har för vana att leta upp och gräva fram (och sedan käka upp) någon form av svamp i bok/ek/granskog i Kungsbacka. Jag fick nyss reda på att det skall vara någon typ av hjorttryffel, men jag är nyfiken på vilken typ det är. Såg dessutom att vissa av arterna är rödlistade och det kan ju vara bra att veta innan hon käkar upp hela beståndet ;)
Den är brun utanpå, men såg att den vanliga gryniga vanligtvis är 2 cm i omkrets, men svamparna hon gräver fram är i princip…mer…
Ibland hittar jag stora och fina kantareller men när jag vänder på svampen kan det finnas vita trådar under hatten - svampen har börjat släppa sporer. Svamp är ju färskvara och jag inbillar mig släppandet av sporer är sista stadiet i svampens “liv”, den brukar jag lämna kvar. Det är ju bra i och för sig då sporerna gör att svamparna sprider sig. Men matmässigt minskar dess kvalite om svampen börjat släppa sporer?