Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hittade ett riktigt fint exemplar av blomkålssvampen idag i skogen. ung o fast o fin. rensad är den nu. men sen då?
Försökte förra året mig på att fritera den. Det smakade gammal skosula (och då är jag snäll i smakbeskrivningen), och jag slängde alltihop. Men skam den som ger sig. det sägs ju att den är god, så hur ska jag tillaga den på bästa sätt?
Ja, vad ska jag skriva? Svampmässigt en besvikelse.Inte en svamp syntes till i varken parker eller skogsdungar.Vi gick 1 mil genom lövskog, blandskog o hagar och hittade 1 (en) svamp se bild.1
I lördags i spöregn gick o liftade jag till skogen i Bro norr om visby, där i blandskog var det inte lika tomt. Hittade där en hanndfull granriska, två halvruttna bruna spindlingar, några bolmörtskivlingar(tror)en liten hätta och några vita små skivlingar (bild). Gottlänningarna klagade över ...mer…
Det är ingen ide att resa långt o leta efter svampar då det poppar upp nya arter varje dag i trädgården.Det finns massor med gula o röda o orange vaxingar, de drar till sig uppmärksamheten. Såg inte att jag trampat sönder en sådan här skönhet.Tur nog hittade jag en till.Växer i gräs/mossmattan unden en dvärgvide bland spadmurklingar o allsköns vaxingar. Är det Clavaria zollingeri violett fingersvamp?
När jag läste Haxsons tråd om att han provätit svavelriska tänkte jag på dig och kokosriskorna :-) Har du hunnit provsmaka och hur var de i så fall?
förmodar det är Brokkremlor. Nu har jag haft koll på samma ställe i en bokskog ett tag, de unga kremlorna som från början hade en purpuraktig färg övergår efter hand till dovt grön för att slutligen bliva mycket mörkt gröna med en dragning åt blått. Bilden ger inte färgerna rättvisa då den är tagen inomhus med blixt. Man kan ana färgskiftningen på den högra kremlan i nedre högra hörnet.
Hade jag faktiskt inte en susning om!!
Somliga påstår ju att praktiskt taget alla riskor är ätliga. Eftersom jag snubblade över ett stort bestånd av svavelriska bestämde jag mig för att testa.
Jag kan varmt rekommendera svavelriska till alla som älskar smaken av våt ylletröja…
Alla ni andra bör nog hellre hålla er till smakligare svampar.
Hej! Tror att detta är en föränderlig tofsskivling, men jag är så feg att jag skulle vilja höra vad andra tror. Den luktar såååå gott och foten är lite träig, men bara på det största exemplaret. Någon som har ytterligare beskrivningar på vad som skiljer den ätliga från den dödligt giftiga svampen? /Cilla
Hittade en svamp i skogen som jag inte hittar i mina svampböcker. Jag hade ingen kamera med mig så jag får beskriva den, den var så speciell så det ska nog gå.
En skivling med lilaaktig ton över hela….ljusare under och mörkare uppe. Storleken mellan 1-1.5 dm (flera exemplar på samma ställe). Först såg det precis ut som lila öron som stack upp ur mossan men vid närmare åsyn så har den faktiskt en ihålig stam men hatten är ihoprullad och starkt lutad som en kon längs stammen. ...mer…
varför gå 10 mweter från vägen och plocka skräpsoppar och slemmiga kremlor? När skogen lyser gul av guld (kantareller) långt in i skogenVet man vad man gör och kan sin sak plockar man inte skit som växer runt knuten…et proffs plockar xa.200L kantareller om året! host! host!