Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Mina topp tre just nu är: Blomkålssvamp
Stolt fjällskivling
Blek taggsvamp
Föränderlig tofsskivling.
Vilka är dina?
Hej!
Hittade igår en skogbacke av tallar full av dessa svampar. Tror det är Streckmusseron, men har inte plockat den förut så jag känner mig osäker. Ska det vara mer streck på den? Ingen speciell lukt eller smak (mao borde inte vara såpmusseron?)Tycker inte att hatten var speciellt klibbig trots väta. Bifogar några bilder. Någon som kan göra mig säkrare och hjälpa mig?
Här växer dom! Jag gick in en skogsväg, skulle rasta hunden, efter ett par hundrameter vid en liten bergknalle i fuktig mossig granskog, med inslag av björk så bara stod dom där, trattkantarellerna hur fina som helst. Blåbärsriset har släppt sina blad så dom är lätt att upptäcka. Jag hittade också några kantareller fasta och fina.
Mystisk svamp och jag har försökt att fota den men de blir inte bra.
Växte i blöt mossa där jag plockade rödgul trumpet och där såg den nästan svart ut, men på fotot en helt annan färg.
Kan kanske bero på mörkret där och att det blev med blixt ?
Försökt att fota den på gården och den är mörk brun , vänder man den lite upp och ner så ser man att grenspetsarna är ljusa. Den varken doftar eller smakar något, vad har jag hittat ?
Några fynd från Smågårde.
Jordmusseron, Syrlig fjällskivling, Tallblodriska, Violettrandad spindling, Vinriska, Rättikhätta, Smörsopp, Rödgul trumpetsvamp, Fagerspindling, Skarp svedkremla, Toppvaxing, Stinktrattskivling, Rödfotad sillkremla, Långfotad röksvamp, Vitgul flugsvamp, Pudrad trattskivling, Cinnoberröd grynskivling, Krusbärskremla, Olivspindling, Topptråding, Doftvaxing, Odörspindling, Horngrå nagelskivling, Panaeolus guttulatus, Brunt haröra, Fransig jordstjärna, ...mer…
Litet axplock från dagens “fynd” från Stenkumla.
Långfotad röksvamp, Rödgrå grynskivling, Cinnoeberröd grynskivling, Mandelkremla, Fransig jordstjärna, Brunt haröra, Svavelriska, Horngrå nagelskivling, Rabarbersvamp, Rödgul trumpetsvamp, Häggtrattskivling, Olivspindling, Odörspindling, Toppvaxing, Diskvaxing, Doftvaxing, Anisspindling, Mjölgråskivling, Trattkremla, Transkräling, Rödgul taggsvamp, Blek taggsvamp, Rödflockig spindling, fjällig taggsvamp, Blånopping, Pudrad t…mer…
Från naturens orörda skafferi: från tryffel till penicillin.
Så lyder rubriken.
Eric Danell och Christina Wedén medverkar.
Ons 3/10 kl 12.10 och 23.07
http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?programID=406&nyheter=1
En kompis till mej har ätit någon svamp som hon trodde var trattkantarell. Jag fick se ett ex dagen efter, då var den brun, bruna skivor, hatten var platt, vågiga skivor som var tunna och urnupna, som jag kunde se det. Skivorna var liksom lockiga och absolut inte ner på foten som var rätt smal. Ca 8 cm hög, och som sagt, helt brun. Plockar själv mycket trattisar i Småland så jag är 100% säker på att någon trattk. är det inte.
Nu under några veckor har jag sett flera trådar och inslag där besökare frågar och undrar om “trattisar”, S.Trupet och någon annan sort blir beska vid torkning? Jag har alldrig upplevt detta, kan det vara så att svampen inte torkas på rätt sätt eftersom några upplever beska i samband med torkningen? För hög värme, för långsam torkning fel underlag, trycksvärta eller??
Hej hittade vad jag antar är kamfingersvamp som växte på gammal ved. nån som vet om det är vanligt? har ätit den nu och den är god iaf!