Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Vilken skillnad är det för kommande års växt om man plockar kantarell för hand och tar upp dom med “rot” eller om man har kniven med och lämnar en kort “stubbe”.Är det någon skillnad för kantarellen, kan man till sist utrota den?
Jag skulle torka ett gäng trattisar men nu börjar flera av dem bli svarta. Är det som de är dåliga eller ska de vara så?
Någon som har plockat och ätit fläckkantarell? har flera ställen där denna svamp växer, men ej vågat mej på att plocka och äta den.Hur är den som matsvamp?
Finns någon förväxlingssvamp?
Läste här: http://svampguiden.com/art/visa/Cantharellus_cibarius att artikelförfattaren gärna vill poängtera att “det finns ännu läckrare svampar att plocka!”
Vilka kan ni rekommendera? Och vilka (tror ni) avses av författaren?
Trattkantareller och trumpetsvamp hör till mina personliga favoriter (förutom kantarellen) och tycker jag överglänser ibland kantarellen beroende på användningsområde.
Tillbringade helgen vid Vojmsjön med fiske och svampletning. Gott om rimskivling, men sämre med blek taggsvamp än vanligt. Det är de sorter vi brukar plocka, men i år har det varit ett bra kremleår, och fjällbjörkskogens sillkremlor hade också gått till.
Bild 1 visar den typiska bleka köttrosa färgen på de jag brukar hitta.
Bild 2 är en art som enligt Ekologiska katalogen bara finns i södra Sverige: knipptrattskivling, Lepista ovispora. Vid förra årets mykologvecka hittades den…mer…
Våra skogar fullkomligt drunknar i älgskit. Det mesta jag hittar är självtorkat. Ska man exportera skiten till Tyskland eller förädla den på något vis först?? Alla svar mottages skittacksamt.
plockade 8 kantareller till min fru samt en fårticka, det bör räcka till en macka.
förövrigt fanns det i skogen där jag gick Brandticka och Granticka (den har inte obs. förut i denna skog som skall bli reservat pga sina vedsvampar) dropptaggsvamparna under tallarna var så torra att det inte gick att pressa ut någon röd saft.
hittade även rostsvampen Melampsora salicina på sälgblad
och en i våra trakter sällsynt vass som heter Ag eller Gotlandsag
Besök länken ndedan, klicka på goliatinköp, där finns information om hur goliaten som köps in ska se ut.
Jag kan för övrigt berätta att ALL goliat som säljs till JAPAN säljs som FÄRSK. Jag har en bekant som var med på uppköpet i helgen och japanerna betonar att färskhet är ett måste. Ju färskare dess bättre. Den plockade svampen skickas med flygfrakt direkt till Japan och hålls lyld under transporten. Detta för att hålla den så färsk som möjligt. Tydligen så får det helst inte vara längre än 48 timmar från plockning i Sverige till dess att kunden kan köpa goliaten i Japan.
...mer…
Detta handlar inte om svamp men hoppas det går bra ändå.
Jag tror att jag har valt fel yrke om man tittar på vilka bidrag de som har en gård o dyl får.
Här kan man se alla personer i samtliga kommuner i Sverige som får EU-bidrag.
Vilka ofantliga summor !
Ps. Jag är inte med men det finns säkert några svampguidare med på listan.