Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej på er alla som tillsammans med mig beställt svampkorgen/kniv och….regnhatt som extra bonus, visade det sig.
Ni har mail!
:-))
Håller på att koka mina konserver, men har upptäckt att det finns lite luft kvar i burkarna! Innebär det att de inte kommer att hålla sig??
Vilken är den giftigaste svampen i världen? Lömsk och vit flugsvamp samt orangebrun och spetstoppig spindelskivling bör hamna högt upp på listan. Har också läst att en japansk svartkremla dödar inom någon timme. Det senare exemplet belyser faran av att plocka svamp i andra länder. I sverige finns ju inga dödliga kremlor, eller?
Den första är gelétratting, tremiscus helvelloides
De följande två har jag tänkbara namn på, men det skulle vara intressant att höra andras förslag först :-)
Kremlan har mycket hård konsistens, ganska klart gula skivor, har gulnat betydligt på foten efter tumning och är ordentligt skarp i smaken.
Jag funderar på den fjälliga musseronens röda färgskiftning - om den hör till arten, så finns det väl bara ett tänkbart namn på den?
hej jag unndrar var jag kann hitta den goda svampen bor ibålsta
Hej, hittade flera stor riskor (tror jag nog att det är) igår. Jag undrar om det är en matsvamp eller “skräpsvamp”? Lämnade dem i skogen men hämtar dem om det är ätbart. Försökte leta i svampboken utan resultat. Den var stor med kort, kraftig fot som var mönstrad-fläckig. Skivor vita. Hatt ljust honungsgul/ljusbrun. Vid snitt kom citrongul mjölksaft.
Kanske fel ställe att komma med lukt (med tanke på tidigare inlägg), men jag tyckte i alla fall att den luktade kopiering/stencil,...mer…
var ute på en 6 timmars tur i dag i “min” svampskog. helt otroligt som det vuxit till sig på 14 dagar. 4 kg förra gången och 10 kg i dag och allt kantareller !!!kombination med regn och fortsatt värme verkar göra nytta ! lokalitet, norra jylland. men tydligen ingen annan som plockar där jag plockar. kanske beror på att de flesta kommer på weekenden men jag plockar alltid torsdag eller fredag och så är där tomt och så tror man kanske att där inga kantareller finnes…...
I eftermiddags när jag befann mig i stadsskogen ca en mil utanför Sala stördes plötsligt friden av många decibel oljud. Kan man inte få slippa detta ens i svampskogen? Man får ju mer än nog hemma. Det var GLASSBILEN.
Jag håller på att torka mina höstkantareller många av dom blir svarta o mjuka ska de va så??
...borde väl också ha svartnat liksom Märits trattisar om det vore fel på dem? Lade dem i burk i förra veckan, men lade åter upp dem ovanför kylskåpet igår. Smakade på en och den smakade helt OK - inte rutten i alla fall.
Har torkat äpplen och päron och de kan också bli lite sega, men håller sig länge för det.
Är ju mest rädd för att ev. göra någon sjuk.