Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag undrar om någon vet om svamp som växer på döda björkar är ätlig?
Jag har hitat en som vägde kanske ett kilo, luktade gått, fin vitköt.Har ej hitad info på nätet eller böker
Har hittat min första blåsopp! Hur vanlig/ovanlig är den eg? Hur är den som matsvamp? Går det att färga garn med den?
Mejla gärna om ni hellre vill det josefinaskold@hotmail.com
vilken svamp är minst?
vilken är den största svampen?
Den här soppan tillsammans med ett par ljusa frallor är bland det godaste jag vet.
Köp en påse kantarellsoppa (Blå band, Findus).
Pris ca 12:-. Tillagas med vatten och mjölk. Tillagningstid ca 10 minuter.
Tillsätt egenplockade nystekta kantareller.
Koka 3 ägg. Skär äggen i bitar och lägg i soppan.
Krydda rejält med curry. Mmmmmmmmm!!!!
Vill ni ha något riktigt gott till helgen?
Gå ut och plocka Pepparriskan som nu finns i mängder, i alla fall här i Södra Dalarna. Koka av den i rikligt med vatten i ca 10 minuter. Låt den svalna. Blanda hackad svamp, hackad rödlök, gräddfil salt och ev lite peppar. Ät röran till bakad potatis eller på smörgås.
Billig njutning!!
Har någon hittat trattkantareller och svart trumpet i uppsala trakten nu
eller är det “kört”
vilken och vad heter den
Funderar över de rödgula svampar jag hittat i vår skog (mossig granskog) Allt stämmer precis med beskrivningen av rödgul taggsvamp, förutom ovansidan av hatten som har som ett hål liknande trattkantarellens som löper ned mot foten ( undersidan har gula taggar)
Är det rödgul taggsvamp eller någon annan.
Ätlig?
Äntligen har det börjat att regna här i mina trakter!!
Tror ni det är för sent för Karl Johan?
Eftersom sporstudier är till god hjälp vid artbestämning av svamp, så dammade jag av mitt gamla mikroskop som jag fick i present som barn. Det förstorar upp till 900 ggr, vilket gör det möjligt att ana sporernas yttre form och relativa storlek. Det är emellertid främst en leksak och optiken är inte av sådan kvalitet att det går att urskilja vårtor, åsar, groddporer eller andra detaljer på ytan.
Därför vore jag tacksam för rekommendationer på lämpliga märken/modeller. Samtid…mer…
hur vet man vilka svampar som skall avkokas? I förteckningen över ätliga matsvampar står det på vissa tex pepparriskan att den skall kokas minst 10 min, däremot på andra svampar tex sotvaxskivling står det ingenting om avkokning, betyder det att de svamparna där det inte står något inte behöver avkokas?
jag undrar vad en svamp gjord av plz skicka svaraét till urki_91@hotmail.com snälla skicka jag ber er att skicka ett svar gör det så fort ni ser detta in inlägg
Jag hörde för ett tag sedan ett rykte om att rimskivlingen kunde ha antabusliknande effekt hos känsliga personer.
Jag har ätit rimskivling under några års tid men aldrig märkt av något. Flyttade nyligen till Uppsala och plockade rimskivling häromdan. Jag drack ingen alkohol men blev mycket dålig fyra timmar efter måltiden.(Kräktes i tre timmar!) Då trodde jag att svampen blivit bakterieangripen (jordbakterier etc.) och slog bort det. En vecka senare äter jag ånyo en måltid med ...mer…
Hej,
idag plockade jag, för första gången, stolt fjällskivling. Kan man äta allt, även skivorna?
Kan man frysa den eller andra svampar
sa läraren att man aldrig skulle äta rå svamp, inte ens champinjoner från affären, är detta verkligen sant!!!???
Funginova säljer inget 2003. Är det någon som känner till något annat företag? Något som säljer annat mycel?