Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Äntligen efter många år har min äkta hälft och jag fått vara med om det som så många har upplevt! En slänt fullproppad med gula kantareller. Fick ihop två stora korgar på en liten stund!
En otrolig upplevelse.
En nöjd Ålg!
Kom just hem efter en sväng i närliggande natur med hunden och är förfärad och ledsen.
För någon vecka sedan lade en svampentusiast in en rapport här om i första hand Karl Johan i ett för vårt område en stor mängd, i litet x-område nära stadsdel Y i stad Z. Vem som helst inom en två-tre mils radie skulle omedelbart begripa EXAKT vilket område som avsågs eftersom det helt enkelt inte GÅR att missförstå. Här omkring är det ganska ont om svamp men gott om folk, så det ko…mer…
Undrar om det är någon idé att ge sig ut efter svamp i Uppsala,någon som vet om det finns nånting?
Med en hustru på vift var det bara att ge sig ut och bita i de söta äpplena, så hunden och jag begav oss till Karljohansbacken med omnejd. (Inte heller det namnet finns på kartan ;) Första fotostoppet gjorde vi vid den gullticketallstubbe jag följt några år och som snart tjänat ut. En lustigt skapt klibbticka fanns på en granstubbe och en betydligt äldre och mera normal skymtar i högra, nedre bakgrunden.
Vad är det för en svamp är den ätlig?
Har hört att det finns svamp att plocka. Var nånstans kan jag hitta nära Malmö? Kan tänka mig att köra en bit men inte för långt ju. Någon kan hjälpa?
Vi är två studenter på SLU som behöver Lömsk flugsvamp (amanita phalloides) för ett forskningsprojekt. Om någon har tips på ställen inom Uppsalaområdet vi kan hitta den på eller någon kan plocka den, torka den och skicka den vore vi oändligt tacksamma!
Vi betalar porto såklart.
Önskad mängd torrsubstans ca 300 g.
Kontakta oss på
peel0002@stud.slu.se
eller
jrpe0001@stud.slu.se
om ni har information.
MVH
Pernilla och Jennifer
Bioteknologistudenter SLU
Är ju ny på hela svampplockar-området men tog mig igår ut för att plocka kantarell (som jag åtminstone känner igen och inte gör min familj sjuk av för att jag plockat fel). Med mig i kassen slank också tre exemplar av sopp. De två små har vita rör. Den lite större har ljust gul-grön-bruna rör. Jag tror de tillhör samma sort och min gissning är att det är Karl-Johan. Hur ska jag veta? Kan ni se på bilderna?
Ticka hitta på al i område med hög luftfuktighet
Vad kan det vara?
Hej
Fann denna röda sopp idag när jag var ute och plockade Karl-Johan och Citronslemskivlingar som det finns väldigt gott om!
Min första tanke var: Rödbrun stensopp, men känner mig inte säker alls. Så fort jag skar av foten med svampkniven så blev där helt blått.
Tacksam för er hjälp
Andreas, Linköping
Hej alla KJ-vänner! Nu är det förhoppningsvis snart dags för de efterlängtade Karl-Johansvamparna att börja poppa upp.
Jag har sedan några år tillbaka försökt att göra en inventering av KJ runt om i landet och hoppas att vi även i år kan hjälpas åt att rapportera våra fynd.
Själv bor jag utanför Borås och här har denna ädla svamp lyst med sin frånvaro de senaste 4 åren så nu är det väl dags eller?
Tack på förhand!
Hej!
Jag har alltid plockat mycket sopp men blev nu plötsligt medveten om att jag fått med mig gallsopp hem. Har redan torkat all sopp och jag skulle tippa på att gallsopp utgör 5 % av totalen. Måste jag slänga allt eller är det så utspätt att det går att använda?
Tacksam för tips!
Hejsan jag vill gärna veta vilken svamp som folk tycker om att plocka och vilka som är era favoriter.jag är nybörjare i svampskogen men jag blir extra glad när jag hittar en smörsopp.
Hittade igår tre soppar som inte liknade något vi hittat innan. Färgerna blev som vanligt inte helt rätt med mobilkamera men sporerna var väldigt gula (som en ung lärksopp). Foten väldigt kraftig. Letade lite på nätet när vi kom hem och det som verkar stämma bäst är bronssopp. De växte i bokskog. Om det nu är bronssopp så är den ju rödlistad… Ska man låt dem stå kvar om man hittar fler?