Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej alla KJ-vänner! Nu är det förhoppningsvis snart dags för de efterlängtade Karl-Johansvamparna att börja poppa upp.
Jag har sedan några år tillbaka försökt att göra en inventering av KJ runt om i landet och hoppas att vi även i år kan hjälpas åt att rapportera våra fynd.
Själv bor jag utanför Borås och här har denna ädla svamp lyst med sin frånvaro de senaste 4 åren så nu är det väl dags eller?
Tack på förhand!
Hej!
Jag har alltid plockat mycket sopp men blev nu plötsligt medveten om att jag fått med mig gallsopp hem. Har redan torkat all sopp och jag skulle tippa på att gallsopp utgör 5 % av totalen. Måste jag slänga allt eller är det så utspätt att det går att använda?
Tacksam för tips!
Hejsan jag vill gärna veta vilken svamp som folk tycker om att plocka och vilka som är era favoriter.jag är nybörjare i svampskogen men jag blir extra glad när jag hittar en smörsopp.
Hittade igår tre soppar som inte liknade något vi hittat innan. Färgerna blev som vanligt inte helt rätt med mobilkamera men sporerna var väldigt gula (som en ung lärksopp). Foten väldigt kraftig. Letade lite på nätet när vi kom hem och det som verkar stämma bäst är bronssopp. De växte i bokskog. Om det nu är bronssopp så är den ju rödlistad… Ska man låt dem stå kvar om man hittar fler?
Hej jag har varit ute i en skog och letat lite efter svampar, jag hittade endel olika sorter jag är nybörjare när det gäller svampar men jag har lärt mig några redan, Här kommer några bilder på olika svampar den första tror jag är gallsopp men är inte säker, den andra ser ut att vara nån slags kremla och den tredje är iallafall en stor karljohan jag hittade.
Det var helt sjukt. Det fanns KJ av bibliska propotioner. Snopet värre efter svamptorkan som varit…
Har rensat nu i timmavis och tycker fortfarande det är kul :)
Tricholoma borgsjoeënse verkar nu också vara funnen i Tjeckien. Kanske någon som är interesserad av länken :-)
http://www.czechmycology.org/_cmo/CM64210.pdf
Jag först i år börjat plocka soppar, så jag är lite osäker på vad som “gäller” för dessa. Det jag främst tänker på är vad som är godtagbart skick för att bruka som matsvamp.
- Vad gäller för snigeltuggade svampar? Låta bli/slänga eller skära bort?
- Jag har märkt att många soppar, t.ex. de vanliga asp- och björksopp, ofta har små gula larver i sig. Dessa exemplar har grå/bruna prickar på undersidan, som de verkar ha fått av larverna. Ska dessa svampar kasseras el…mer…
Är det ok att torka blodsopp? Läste att den kunde skapa magproblem om den inte var ordentligt tillagad… den blir ju tillagad senare men den är ju inte förvälld, så blev fundersam. Tacksam för svar :)
Under över 20 år har jag och mina vänner ätit soppar av olika slag men aldrig har någon blivit dålig. Kanske beror det på att vi ALLTID tillagat svampen i MINST 20 minuter vilket rekommenderas. Dessutom har vi ALLTID vetat vilka arter som tillagats. Vi har ätit Karljohan ett otal gånger men den har alltid varit torkad. Före tillagning har svampen legat i vatten ca 30 min. och sedan tillagats i minst 20 min.
Gick till mitt mandelriskaställe och mycket riktigt fanns de där. En massa nytt på G också.