Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej!
Jag är egentligen en nybörjare när det gäller svampplockning, men tycker ju att det är så otroligt kul att ge sig ut i skogarna och leta läckerheter.
Jag undrar helt enkelt om där finns någon i Göteborgstrakten som skulle vilja ha lite svampletarsällskap? Ingen i min bekantskapskrets är direkt intresserad av svampplockning utan det blir mest påtvingat (från min sida) då jag behöver skjuts ut i skogarna.
Jag vet inte om detta är rätt forum att ta upp ett sånt här ären…mer…
ang fyndet jag gjorde den 2/ 7.
Sporernasom på mitt fynd liknar mycket de Karl tidigare har funnit på en art som står nära Lepiota Cortinarius ( slöjfjällskivling )
Karl anser att mitt fynd är intressant pga att det är ett av de första fynden av Lepiota Cortinarius i Sverige.
Det kan ev. vara en obeskriven varietet av arten el. rent av en ny art, men det får framtiden utvisa.
Karl kan kanske kommentera det hela om det behövs och så här såg den omtalade svampen ut.
I år har vi väl lärt oss att svamp inte vill ha regn.
Peter Furhäll
14 jul 2012 kl. 05:55
Jo, såsåhär är det. Var i sommartstugan i veckan och fann en sopp som till formen påminde om en klassisk karljohan. Ni vet klumpig fot.
Den hade lätt gulnande rör och när jag bröt av hatten blev den inte det minsta förändrad i färgen. K-J brukar väl bli lite blålila under hatten?
Hatten dessutom var extremt ljust brun. Växte i barrmattan under en gran. Förslag någon?
Ännu en kork - eller två - drogs upp går kväll, under en synnerligen lyckad svampplockning (kantareller, kremlor, soppar, lagom stor blek tagg m.m.) detta enligt vissa dåliga svampår, och vi såg också flera vaxskivlingar, såväl beska men vackra som andra, mindre - men ännu vackrare, bl.a. i ett liljekonvaljbestånd!
Hydnellum fyndet gjordes på en synnerligen märklig plats, men det kanske jag återkommer till efter återbesök…
Den enda rot den hade kontakt med kan ha varit en ber…mer…
Ännu en kork - eller två - drogs upp går kväll, under en synnerligen lyckad svampplockning (kantareller, kremlor, soppar, lagom stor blek tagg m.m.) detta enligt vissa dåliga svampår, och vi såg också flera vaxskivlingar, såväl beska men vackra som andra, mindre - men ännu vackrare, bl.a. i ett liljekonvaljbestånd!
Hydnellum fyndet gjordes på en synnerligen märklig plats, men det kanske jag återkommer till efter återbesök…
Den enda rot den hade kontakt med kan ha varit en ber…mer…
Ammirati och hans kolleger rapporterar att Cortinarius pinophilus, beskriven ganska nyligen från Norrland, nu har hittats i Stillahavs-området i Nordamerika:
http://www.pnwfungi.org/pdf_files/manuscripts_volume_7/naf20128.pdf
Ätlig? Växte på ett träd.
Sveriges första Bioblitz äger rum 3-4 augusti i Gränna.
Alla är välkomna att delta med föranmälan senast 1:a augusti:
http://www.grannaskog.se/Bioblitz.htm
I korta drag en rallyinventering med ambitionen att hitta så många arter som möjligt under en begränsad tid. Det gäller alla möjliga organismgrupper och alltså inte bara svampar.
Hej på er svampvänner!
Skulle vilja veta om någon sett toppisar i värmlandstrakten?
Visst brukar dom komma på hösten men med allt regn och de låga temperaturerna borde det väl finnas en möjlighet?
Är så svampsugen!
En vän till mig hävdar att om man plockar kantareller från samma ställe år efter år så kommer det växa mindre och mindre på det stället. Kan väl inte stämma , eller? Jag tror mer på att förutsättningarna runt omkring påverkar. Vad säger experterna?
Jag var ute i skogen nyss och plockade kanske 2 liter kantareller, sedan fann jag även en tegelsopp som jag sedan innan har läst är ätlig och god, så jag la ner den i påsen bland kantarellerna utan att tänka mer på det. Nu läser jag överallt på internet att svampen är svagt giftig och att man måste tillreda den på ett särskilt sätt för att undvika att spy och må illa. Frågan är nu: Kan jag äta kantarellerna i påsen där tegelsoppen låg, eller bör jag slänga alla?
som sparkar sönder svampen i parker, ängar och skog som jag måste göra dessa skyltar åt:) Får se om det hjälper.
Ni får ursäkta att det inta har så mycket med svamp att göra men jag/vi har ju diskuterat det här med “svampsparkning förr om åren och man kan ju undra?
Klas hade väl en bra förbudsbild om svampsparkning, den skulle jag vilja ha.
går lite trögt tycker jag. Vi får hoppas att det tar lite fart nu när svampsäsongen börjar på allvar. Ge ett bidrag och fortsätt klicka:)