Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Fina skivlingarna växer i vårt lilla potatisland. Ser ut som taggsvamp på hatten, men det är skivlingar. Något förslag? annars återkommer jag med foto
Någon som vet om det är vanligt med toppmurklor i Lule-trakten? Hur smakar dom, som stenmurklan?
Finns ju stenmurklor men de är ju giftiga. Hur gör ni, äter ni dom iaf?
Man har ju fått i sig en del murklor under åren…
Jag blev nyfiken på några svampar jag hittade i gräsmattan, inte minst därför att jag hittat flera ganska så stora bestånd. Jag tycker att Nejlikbroskskivling stämmer rätt bra: urnupna, glest sittande skivor, seg fot som ventilgummi, god kryddig doft (men jag kan inte säga om det är nejlika). Någon som har andra förslag?
Hustru och hund släpade sig hem idag, dignande under vårmusseroner från vårmusse- och grantrollskogen!
Det blev 1.8 kg rensade och lite utsäde till gräsmattan m.fl. försöksområden. I morrn är det min tur i ett annat område…
Bilderna visar först grantrollgranen i vårmussegranskogen - före gallring - där granbarrförnan idag lyste blekt sämsk-vit! De enda två utbölingar som varit där gissar lätt hur det såg ut – eller hur Gula och Totte?
De sista bilderna visar några le…mer…
När jag satt och läste tidningen i morse höll jag på att sätta morgongroggen i halsen när jag såg en annons från Cityforum. Mot kupong får man köpa 8 st skiftnycklar och får den nionde gratis! Jag vet inte riktigt vad en skiftnyckel är men jag tror att den ska användas av skiftarbetare när de kommer till nattpasset och ska öppna något skåp där de kan lägga in sin plånbok och sin mobiltelefon. Sedan låser man skåpet med skiftnyckeln. Kanske har jag fel och då blir jag ledse…mer…
Jag & Lasse, min vandrarkompis hade bestämt oss att ta en tur i skogen idag, prognosen sa regn! Det betyder bara att ta på sig “rain protection” Trevligt i hällregnet hade vi och Herr Padda tyckte nog som vi fast han var bestämd att försöka smita undan när 2 tvåbenta varelser försökte leka paparazzi!
Tickan på den lilla Björken är vi lite intresserade utav, kanske någon på forumet vet vad det kan vara? Cirka 5 cm breda och kolsvarta.
Som vanligt visade sig de första gulnande musseronerna vid kökstrappan mitt i juni, i år den 13. Det första uppdykandet har under de senaste 37 åren skett mellan den 7 och den 26.
Sen kommer det nya med c tre-fyra veckors mellanrum. Det brukar dock finnas fina ex både till Stadsskogens dag, sista sön i aug, och till Rymans utst på EBC, numera kopplad till Svampens dag.
Så här såg några ut bland gräs resp vitklöver mm under gårdsbjörkarna 14 och 16 juni.
Jag såg att det fanns en gammal tråd ang. olivolja med svampsmak. Någon påstår då att detta inte är möjligt. Jag tycker tvärtemot att jag lyckts ganska bra. Jag gjorde som så att jag tog ca. 1dl finmalt svampmjöl från torkade “trattissar” och blandade med ca. 2,5dl olivolja. Värmde upp detta till ca. 70 grader och hällde över “geggan” på lagom glasflaska. Har nu stått i 3 månader och har en tydlig smak av kantarell. (Har även gjort blidtest på bekanta som inte vet vad de smak…mer…