Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
hade jag inte sett förrän idag!
Tog en kort tur mot judasöre- och ramslöksravinen (ingen lavinfara trots 45 graders lutning)för att kolla de förra. Såg bara andra vedsvampar, alldeles för högt upp för mig – och så dessa, på en död alm.
De lägst sittande c 20 cm över mark, de på första bilden dryga metern och de på sista c 3 m upp. Sen tog både bark och svamp slut.
Visst är de väl ovanligt vackra, mörka – och halvstora?
Någon som vet hur man beräknar “svamp-&grönsaksbuljongen” till vätska från GT&Expressens “SVAMPLYCKA” som kom i början på september?
Receptet är gjort av systrana Brydling och finns på sid 79.
Vet någon vad “Ört&blomstersalt” är? Märke?
Hur måttar man den torkade b uljongkryddan till t ex 1 liter vätska?
Finns det någon som har annat svampbuljongrecept?
Jag håller på med min hemsida och det är rätt mycket olika tipps här på forumet och på andra platser om hur man på bästa sätt skall ta hand om sin matsvamp. Nu har jag jobbat lite med en flik på min hemsida som rör detta http://skogensrst.vpsite.se/Hur-tillvarata-Matsvamp.html
Jag vore tacksam för kommentarer och fler förslag, jag har lånat lite idéer och recept lite här och där och en del bygger på mina egna erfarenheter. Jag är inte ute efter hur man tillagar svamprätter u…mer…
Hej!
jag är ute efter en bra bok som handlar om svampar på träd. Finns det som man kan köpa i handeln.
Gubben o jag travade iväg till en liten ö som heter Lindön, belägen i Västlandasjön nära hemmavid. Ingen tvekan om att ön gör skäl för namnet. Attans vad många stora lindar.
Ett sabla väder, det snöade och regnade småspik och blåste havsstorm på de lilla sjön.
Vi fick i alla fall lön för mödan då det fanns en hel del smått o gott att beskåda. För att bara nämna, lindskål, klyvblad, och vackra violetta gelèskålar. Alla på lindved.Sade till gubben då vi gick iland:...mer…
Efterlyser recept på kantarellolja!
Undrar om någon vet vilka regler som gäller för att sälja torkad svamp och kryddor?
Länktips emottages tacksamt.
Det är så grått o trist i dag, så jag känner för att pigga upp med lita färgglatt från gårdagens soliga tur.Det var så underbart skönt igår.
Druvflädern sträcker yrvaket på sig medan snön ligger 1 dm tjock.
En ny fyndplats för trollhand, alldeles vid strandkanten.Tur att isen är hållbar.
Sist en riktigt färggrann ribbgrynna.
Lägg märke till färgen på himlen :)
Är nyfiken på era bästa svamp-rätter?
Vilken svamp i kombination kött/fisk etc.
Även egenhantering av svamp. Jag är personligen ett stort “fan” av syrad Karljohan t.ex., fler sådana “Konserverings” trix som jag borde testa??? Någon?
vintervädret, ja här nere i Skåne är det ett par + grader och åtminstone här i NVS barmark. Hade jag haft tid så skulle jag ränt ut i markerna men så är inte fallet. Ni som bor på norrlandskusten verkar inte ha det så roligt just nu.
Jag visar några svampar från de gågna åren.
Serie 1. tre broskingar.
1.Grenbrosking Marasmiellus ramealis Välaskogen 2010-09-11
2.Hjulbrosking Marasmius rotula
3.Murgrönsbrosking, Marasmius epiphylloides Falsterbo stadspark 2010-11-13
Undrar om någon vet hur storskalig svamp torkning går till. Jag tänker närmast på t.ex utlänska (Italienska)uppköpare som köper upp Karl Johan och torkar.
Frystorkas dom, används syra för att dra ut vattnet, lufttorkning?
Karljohan har ju kort hållbahet så svampen borde ju rimligtvis frysas under transport och hur går det till sedan? Skivas den fryst?
Tacksam för tips
årets førsta ramsløk plockad i risskov ved århus efter vinterbad med 5 ggr 10 m simmning i 0 grader og 5 ggr sauna i jomsborg vinterbadklubb. livet er dejligt !
En umebo med i TV4:s program ger recepttips.
http://fusionfood.se/2012/01/22/kvalratt-svamprisotto-med-osterlandska-smaker/