Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Såg att svart trumpet kostade 25 kr hektot på torget vid Slussen Stockholm idag. Mycket dyrare än trattis och vanlig kantarell. Nu känns det extra exklusivt att ha i förråden. Det har varit skapligt bra med dem i nackaskogarna. I lördags hade de dock börjat bli torra och bleka.
Har läst en massa på forumet och precis som andra slår det mig hur loika trattisarna fakitiskt kan se ut. När man läser om dem så står det ju att de ALLTID har en ihålig fot och visst jag håller med till viss del men på mindre exemplar är det inte alltid så tydligt. Dock när man skär/klipper av stammen så känns den ju ihålig. Även när jag satt igår och rensade så tycker jag att många är visserligen ihåliga men en del mindre exemplar är det ju inte.
Nu blir jag ju lite k…mer…
Fins det någon annan musseron med luddig ring? Exemplaret ligger tyvärr slaktat för sporprov. Undrar eftersom den inte är rapporterad på artpoprtalen.
Den här vaxingen fann jag igår på en tallhed bland mossa. Jag tycker den liknar Hygrocybe insipida, men miljön stör mig och jag tycker inte att den ser ut att ha fjäll på hatten, även om det finns en vit pruina på disken.
Jag har överhuvudtaget svårt att se fjäll på Hygrocybe. Sporerna stämmer någorlunda, ovanligt små i släktet, ca 5,5-7,5 långa. Den var vaxig men inte klibbig, fast vädret var ju torrt. Tips?
hittade karlé johans fina helt orörad var nog för dom varma nättern som varit..gott om kantisar också
Jag är lite sugen på att för skojs skull undersöka några av de svampar jag plockar lite noggrannare. Skulle någon kunna tipsa om enkla tester nybörjaren kan börja med, med kemikalier man skaffar från apoteket, och hur man gör dem?
Jag har tillgång till ljusmikroskop på jobbet. Hur mikroskoperar man rent praktiskt sporer t.ex - hur får man enklast över dem på objektglaset? Fixerar eller färgar ni dem innan ni tittar, räcker 10x eller 40x förstoring eller behöver man 100x obje…mer…
Har inte hittat en enda i år, är det kört eller hur är det runt 08 området? någon som vet?
Passa på att plocka blodspindelskivlingar,aldrig någonsin har jag sett så mycket utav dem som i år!
Är det någon som söker någon speciell färgsvamp?
Vi kanske kunde byta svampar?
Själv behöver jag inget speciellt,ja kanske tallgråticka om jag ska göra ett starkt färgbad,annars har jag det mesta!
Är fortfarande kvar på Gotland, men åker hemåt i morgon. Var en sväng till Alvena Lindaräng idag och det var ont om svamp. Fann dock en Phlegmacium som verkar spännande och som borde gå att artbestämma.
Har varken kemikalier eller mikroskop här, men tar tacksamt emot tips på vad det kan vara.
Cortinarius prasinus (grönkantad spindling) är det närmaste jag kommer att tänka på, men har själv ej sett den förr. Någon som har erfarenhet av den arten och som har en åsikt?
Får be om ursäkt att bilden inte blev den bästa då myggen försökte äta upp mig.
Man kan ändå se varför det är så viktigt att vara noggrann vid plockning och rensning av trattkantareller. Gick inte att se att det växte ngt annat än trattisar i det här knippet uppifrån eller från andra sidan.
Visserligen är det här inte ngn giftspindling men det kunde ha varit…
Var försiktiga ute i skogarna!
Hej!
Skulle vara bra om man kunde söka svamparter via foton! Jag är en nyfiken novis, som gärna vill lära mig mer om svampar, men som inte vet vad jag hittar. Om jag tar hem några exemplar, och kan leta på bilder, efter färg och form, vore det utmärkt. Som det ser ut nu, måste jag gå igenom alla namn…
Vänliga hälsningar
Annika i Limhamn
Hittade vad jag trodde var en Stolt fjällskivling i tjockt gräs bredvid en hage. Blev dock lite tveksam när den karakteristiska nötaktig doften saknades.
Tänkte då Rodnande fj.skiv. men ingen rodnad uppträder.
Är det någon vänlig själ som har några förslag? Tack på förhand.
(Ursäkta att hela foten inte är med, foten gick av vid plockning och blev tveksam först senare.)