Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Om man nu skulle hitta andra taggsvampar än den ljusa och den rödgula går dom också att äta då eller?
Vi har masser med fjällig bläcksvamp i vår gräsmatta. Är lite sugen på att lyxa till det lite extra någon gång när vi har gäster. Någon som vet några smarta och goda sätt att tillaga fjällig bläcksvamp?
Lotta N
Här kommer några bilder från veckans svamputflykter på Gotland (vecka 39 2011):
http://mycena.dyndns.org/gallery/gotland_2011/
Som vanligt har det varit en givande vistelse på denna fantastiska ö!
Brittsommarvädret hela veckan på Gotland har fått markerna att börja torka ut. Sista utflyktsdagen hade vi inte så stora förhoppningar på svampfynd men i Suderbys nedanför Gothem gjorde Irene A det första egna fyndet av violgubbe, visserligen gamla och fula, men ändå...!
Där fanns också några exemplar av anisspindling och odörspindling. De hör till de arter man oftast hittar i Gotlands barrskogar.
i tråden Rödbruntrattskivling/dropptrattskivling, ser du ett foto som jag lagt in storleken är 16 bred och upplösning 100. prövade att lägga in detta från explorer men inget hände, använde jag Firefox så åkte bilfen i lätt som en plätt. VARFÖR
???????????
På den sista plockningsdagen i Västerbotten så lyckas jag äntligen hitta Svarttrumpet, som jag har letat denna höst varje gång jag har varit ner till Torpet. Det fanns inte många men dom var stora och fina.
I morgon bär det av hem till Jukkas igen. Bilen fulllastad av Kantareller (som jag inte tänkt plocka på denna vända), Trattisar, och Rödgultrumpet. Både torkad och färsk. Har inte hunnit torka allt trots att torken gått på högtryck dygnet runt. Som tur är så har jag några ...mer…
Hittade helgula trumpetsvampar i går. Är det vanligt? C:a en kvadratmeter var det bara gula på. De runt omkring hade den “normala” färgen.
Var en sväng i bokskogen innan idag och plockade bl.a svarta trumpeter. Vid ett av dessa ställen låg den här grenen (troligen bokgren) med ngt jag aldrig sett tidigare. Färgen är lite missvisande, lite för mkt rött och blått tror jag det är. Det ska bla vara vitare trådar och det gröna ska gå mer åt grönt, inte blågrönt som syns på min skärm. Bild 3 har jag försökt att ändra på färgen här hemma men får inte riktigt till den rätta gröna färgen, istället blir allt med…mer…
Fick en svampfråga av en svampkompis. Här är hans beskrivning:
“Färg stämmer med foto. Lite gulaktig, men inte starkt gul.
Sporfärg syns på ringen, lite åt det ockra hållet till.
Hatt 5-8 mm
Foten betydligt längre än hattdiametern.
Vit mycelfilt vid fotbasen
Lukt obetydlig.
Växande på död ved av björk.”
Några gissningar?
- har jag aldrig sett “på fot” Vet inte var jag ska leta. I vilken typ av terräng?? Finns de i Bodentrakten??
hej hej!
Jag undrar om det finns någon som vill köpa tratt-kantareller. Jag har otroliga mängder.
Mvh