Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Så äntligen en dag med fint väder och en liten utflykt i skogen. Jag plockade för första gången Judasöron idag, det finns massor i de områden där jag brukar gå. Skall bli roligt att smaka dem men jag torkar nog det mesta för tillfället. Och så var det mer vår i skogen än jag trodde. Solen sken och det var minst + 10g.
Nu tror jag mig äntligen ha fångat talltickan på bild. Den växer 10 meter upp i en tall. Jag har varit ute och testat min nya kamera. Vad gillar ni gubben jag mötte på min promenad? Tredje bilden tog jag av vårt senaste fynd.
http://www.moderna-myter.se/Archive/2008_03_01_archive.html
rekommenderar även artikel det var varmare för 1000 år sedan.
mer och mer talar för att politiker och medias c02 intresse är det största bondfångeriet i modern tid !
Fredagen veks för svampletning (liksom tors- och lördagen och alla kommande).
En gammal, för länge sen betad granskog i Börje s:n med hassel och ek var fredagsmålet.
Bild 1 visar platsen med döda (och en del döende) granar och med ffa harsyra (och blåsippor) på marken. På det område som ses på bilden, fanns så många hundratal kottehättor (nästan omöjligt att gå där utan att trampa på dem) att jag ville säga “tusentals” men hustrun hindrade mig! De fanns också annorstädes,...mer…
klas Jaederfeldt (är på firefox så det blir ingen stjärna
14 mar 2008 kl. 17:31
inte att knäcka men beskåda.Det finns mycket hassel i mina trakter.De på min gård hemsöks flitigt av naturens många vänner.
I höstas var det väldigt mycket nötter, så att även jag fick några.Hittade en tvillingnöt, det har jag aldrig sett förut.Är det någon mer som har annorlunda skapelser från naturen på lager, så låt oss få se.
Jag passerade förbi en allé idag med mycket gamla lövträd som inte var i bästa skick.
På en del av dem växte den här svampen.
Den är gammal och kanske svår att bestämma. Det borde vara en ettårig som har sett sina bästa dagar.
En hade bredden ca. 45 cm. De andra var betydligt mindre.
De verkar ha haft taggar på undersidan.
Bild 1 och 2 är från olika träd.
Godmorgon !
I hästhagen har fällts en del träd i vinter och på en liggande tall fanns de här som jag vill ha till något krös men hittar inget i böckerna. Någon som kan tala om vad det är, geleaktig konsistens ?
Och på en död gren på rödvinbärsbuske fanns mörkt bruna , också geleartade svampar påminnande om murklor med sina vindlade hattar eller hur jag skall uttrycka det. Tyvärr så är det svårt att få en bra bild på dem och det närmaste jag kan komma är “vårtkrös”. R…mer…
Tina undrade vad vi har för väder i dag. Snöblandat regn och plus 1 grad. Anitha och Nada har börjat svampekologikursen i dag så det är lugnt på tickfronten. Vill gärna önska några minusgrader inför påsken.
Trevlig helg på er.
snart dags att bojkotta danskt svinkøtt ??!!
hur man i sverige ? någon som vet ?
http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article984051.ece
proceduren verkar ju vara exakt som med de australiensiska lammen !!
Lekte lite med Vinterhättorna.
I samband med dagens fynd av vårskålen träffade jag en äldre man ( hitflyttad ifrån V-botten ) och b.l.a sa han att vänner till honom plockade ALL sorts svamp, flugsvamp o.s.v. (men jag förmodar att det var årtioende sedan).
Svampen saltades ner i hinkar med en tallrik över som tyngd och fick stå så i månader. Sedan lakades saltet ur i vatten och han sa sig hört att all svamp är ätlig efter den proceduren.
Jag har svårt att tro på de och sa att jag skulle kolla upp med experti…mer…
Det här får vi till något omogen Grynig hjorttryffel, Elaphomyces granulatus. Två ex hittade av hustrun idag, uppgrävda men övergivna av (bortskrämt?) rådjur eller annat. Hunden märkte ingenting, men det är ju faktiskt en fågelhund! Fruktkropparna 22 resp. 25 mm på “längden”.
http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/vaxter/kryptogambotanik/virtuellautstallningar/manadenskryptogam/svampar/hjorttryfflar.1545.html
De hade också med sig hem en vårlig skivsvamp, som psov liknar kottehä...mer…