Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Äntligen var det dags att åka till mitt absoluta favoritställe. Förra året var där ett hav av olika svampar så förväntningarna var högt ställda.
Med sorg i hjärtat konstaterade jag, väl framme att timmerbilarna hunnit före.
Där var ett plocke pinn av nedsågade träd varvat med meterdjupa hjulspår.
Visst hittade vi en och annan Karl Johan, Kantarell och Tagg mellan grenarna men inte tillnärmelsevis som förra året.
Kan skogen repa sig?
Kan det bli bra?
Hoppas någon med erfare…mer…
kollade lite på jaederfeldts hemsida och fastnade på landskapssvampar.
http://www.jaederfeldt.com/klas/bilder4.html
lite underligt att kantarellen inte tillhör något landskap.
men stolt blev jag när jag såg att trattkantarellen tillhör västmanland. :)
mvh
Hur blev det så här?
I söder svämmar det över.Dagligen bilder på människor som vadar i vatten upp över knäna, i norr har vi knappt fått en droppe på vem vet hur länge?
Inte en enda svamp visar sig.
Alla exkursioner
blir inställda.
Visst har vi skördat åtskilliga liter kantareller och trumpetsvampar, samt en hel del Karl-Johan i Nackareservatet och runt om i Sörmland, under de första 30 åren av vårt äktenskap. Men sista juli förra året lämnade vi Stockholm för en liten by i
södra Småland. Förra hösten blev i stort sett lottlös. Vi hade för mycket med flytten och för lite koll på skogarna. Dessutom hade Gudrun härjat runt.
Denna sommaren började med torka och hetta. Det såg ut att bli ett dåligt svamp…mer…
Hej!
Är det någon som vet hur det ligger till på kantarellfronten i fjällen i år? Så här dags brukar det ju vara kanonbra, men hur är det i år? Tänker på fjällen kring Tärnaby/Hemavan..
Mvh / Sushi
Hej Jag har hittat 3 olika nr med Lena M på nätet alla har samma adress. Är det OK om jag ringer dig någon gång i veckan? Vet inte riktigt när vi åker upp. Det vore kul att ses om så bara för 15 min.
Kan jag ringa och k
olla när det pasar?
Då jag ser att det till och från dyker upp inlägg från personer som vill hitta goliatmusseron i södra Sverige, så lägger jag in mitt tidigare inlägg under egen rubrik.
Titta i länken som bifogas längst ned. Där finns det bilder på goliatmusseronens växtplatser i södra delen av landet (söder om Norrland).
Sök upp en hällmark med gammal tallskog under augusti ett år när det regnat rätt mycket så tror jag att du kommer att hitta goliatmusseron.
Jag har själv hittat den ut…mer…
Det syns inte idag hur många som är på forumet.
Betyder det att ingen är uppkopplad för tillfället eller är det så många att räkneverket fått fnatt?
Jag har aldrig sett så många inlägg i forumet som i slutet av augusti. Detta är ett gott tecken på att detta forum för många svampälskare är ett måste. Hur finansieras detta? Micke: gå gärna ut och informera oss användare om hur vi kan bidraga för att få behålla detta fantastiska forum.
Var i bokskogen i Rösjöholm i Skåne och såg en ticka liknande svamp, ca 15cm diameter och röd/brun, ovansidan var geléartad och något skrovlig. Svampen var även röd invändigt, köttlikt. Vad kan detta vara har aldrig sett något liknade. Oxtunga tror jag inte det är.
Tja, de är ju ganska lika i min svampbok.
(V.v. se bif bild!)
En timmas svamperi i klorofyllen gav ca: 1½L sommarkantareller, inga trattisar och dessa två soppar.
Hur långt bort från en tungt samt måtligt trafikerad väg, kan man säga att en svamp är säker från att ha ackumulerat massa avgaser.
skall karljohan svampen förvällas och och om i så fall hur länge? före stekning?
Absolut nybörjare men måste fråga för det kryllar av svamp här synd att inte kunna ta reda på dessa.
väl hemkommen efter 4 timmar i skogen med 7 kg kantarell och 10 kg karl johan provade jag att ringa en grönsakshandlare/grossist för att sälja. men han hade redan köpt och då betalt 150 danska kronor kg för kantarell och 75 danska kronor för k johan.
nu provar jag med någon av torghandlarna i stan i morgon, så får vi se vad som händer. man kan ju inte äta hur mycket svamp som helst.men de små kantarellerna behåller jag själv plus att jag hyvlar och torkar de allra största k joha…mer…