Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Någon här som vet hur länge hemkonserverad svamp håller sej?
Läste nånstans att det bara var 2-3 månader. Låter som alldeles för kort tid. Gjort efter alla konsten regler borde det väl vara flera år?
Hej
har inventerat ytterligare träd och funnit 4 intorkade svampindivider växandes vid trädbas av ask. De växer på frisk till torr mark, är 9cm hög och 9cm i hattdiameter.Cremefärgad hatt som är svart längst ut på hattkanten, se bild. Porer. Någon som har en aning om vilken art det är och har den i såna fall någon påverkan på trädkvalitet, typ röta? tacksam för svar!!
hej
Jag har en fråga angående almmussling. Jag inventerar stadsträd och har funnit almmussling växandes på en skogsalm. Är det någon som vet om denna svamp ger upphov till röta i trädveden? Har den någon annan skadlig effekt på trädets vitalitet?
Mycket tacksam för svar!
Hej!
Hittade igår en hel “hög” champinjoner (tror jag) på en markbit som används till att lägga upp jord, sand o ogräs på. De såg som parkchampinjoner. Kollade med en god vän som är bra på champinjoner. 1, 5 liters kastrullen blev full och det luktade gudomligt gott när jag förvällde dem. Skivorna var ljusgrå, foten smal, hatten ojämn o kullrig, vit med en skiftning i gult mitt uppe, mycket inrullad i kanten. Svamparna satt väldigt tätt ihop. Hade tyvärr ingen kamera. Finns d…mer…
Jag var igår ute för första gången på våren och letade efter svamp, drömde om toppmurklor. Men…jag gick i min gammalskog, fick famnen full av underbara lijekonveiljer, men ingen murkla på långt håll!
Däremot såg jag i en yngre tallskog en mängd små svartbruna taggsvampar.
Ca. 5 cm, tunn mörk stjälk, luddig.
Hatt 2cm, veckad kant, svartbrun med ringar i olika nyanser, luddig, som ögonfranser runt hatten.
Taggar på undersidan, ljusgrå/ljusbruna.
Åtminstone en svamp växte på...mer…
Det har vuxit svamp i en av mina krukväxter (någon form av dracena) dom är ljusgula och hatten är knottrig, vet någon vad det är för svamp och om den är giftig??
I trädgården växer det vita svampar i ring runt eken. Dom växer oftast två och två i en bördig ring av gräs….
Är den ätlig? och god? Hur anrättars den?
hur länge kan man plocka murklor??
finns det fortfarande gott om dem??
Nu verkar det äntligen komma lite regn efter flera veckors intensiv torka. Är det för sent för murklorna, som redan borde varit här? Man börjar bli lite trött på förra höstens kantareller. Det gäller ju att variera kosten. Så lite murklor skulle sitta fint.
Idag hittade jag massor med murklor. Jag har läst igenom inläggena men inte riktigt hittat det jag undrar. Är det riktigt att man skall förvälla murklorna två gånger ?
Om jag förväller 3 eller 4 gånger, försvinner smaken då ?
Kan jag göra murkelsås direkt efter att jag har förvällt murklorna eller ska jag torka dem först ? Hur torkar man murklor ?
Det var inte mening att såra någon med mitt inlägg om priser för stenmurklor. Därför ber speciellt Bo Reyer om urskäkt.
Många förstärker säkert sin semesterkassa med inkomster från murkelförsäljning och tanken var att ge upplysning om relevanta priser och bespara svampplockare besvikelsen över att man inte få sådana summor för sin svamp. Hade frågan gälld toppmurklor så var summa helt ok.
Många undrar var man hitta stenmurklor och i gårdagens DN fanns ett het tips. Titta d…mer…
I torsdags åt vår lille 10-veckors westievalp en svamp som växte bland kullerstenarna längsmed en skuggad tegelvägg på vår innergård. Jag har försökt hitta andra svampar för att kolla vad han ätit men jag lyckades bara hitta en halvt uppäten en som också var lite torkad. Den såg ut som en trattkantarell, fast hatten såg ut som ett solparasoll med en liten topp. På kanterna var den randig/räfflig. Själva hatten var ljusbrun och den ihåliga foten var gul-gulbrun. Skivorna under…mer…