Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
hej! har fått hem torkade toppmurklor vi la dessa i blöt och kokade dem 2*5 min efter blötläggningen. sedan gjorde vi en murkelstuvning efteråt. men den “unkna” lukten som finns hos murklor innan de är tilllagade försvann inte efteråt utan fanns kvar i stuvningen. vad kan detta bero på? kan de vara gamla eller kan de legat i blöt för lite? har lagat murklor tidigare men inte känt denna bismak.
Har torkat massor av trattkantareller och undrar nu hur man går till väga innan de åker ner i grytorna så att säga. Ska de blötläggas eller förvällas innan?
Har hittad trattkantareller, som har en vit smörja på undersidan och foten, ser ut som typ färskost. De växte nära eller på murken träd. Oftast var hela tuvan (3 - 8) “angripen”, andra i närheten var utan. Finns en “snyltingparasit” ocksåför trattisar?
Jag sorterade ut de.
Jag har hittat vackra gula taggsvampar, som kantareller på ovansidan men som blev taggsvamp under. Går de att äta?
i vilka delar av landet växer svart trumpet i barrskog?
En del jag hört kan det skilja allt emellan ek, bok barrskog men var går gränserna ?jag bor i värnamo.i vilken del av skogen kan jag söka där?
Hittade idag en konstig svamp. Det satt tre stycken bredvid varandra, ej gyttrad.De var chokladbruna på hatten, utan fot, på undersidan vita taggar, mycket vitare än köttet. Formen liknade en ostronskivling. Köttet var vitt, glasartad, lätt genomskinlig, geléartad. Svampen var fast vid underlaget och gav efter som en gelpudding.
Har någon en aning vad det var?
Hälsningar
Theresa
Hur vet man vad som är kremla och vad som är skivling? Finns det något säkert kännetecken på kremlor?
Någon som har testat att färga ull/silke med denna svamp? Det kanske finns nån kemikalie som kan frigöra färgämnena i den, tex ammoniak?
I lördags plockade jag en trattis vars hatt var 8 cm i diameter!
Slår ni det ?
Är det någon som kan hjälpa mig med en översättning? Hur översätter man trattkantarellsoppa till franska? Behöver snabb hjälp eftersom jag ska bjuda franska vänner på soppan imorgon ( lördag 16/10 ).
Tack på förhand!
Hej! Jag hittade en massa sådana här kompisar inte långt från min mans jobb och kunde naturligtvis inte låta bli att ta med mej en… Vad är det för nåt egentligen? Någon murkla borde det väl vara, men vilken sort?
Här finns bilden;
http://www.odla.nu/album/data/inaina/full_204_p18745.jpg
Jag har hört att det inte kommer nya svampar om man plockar hela roten. Stämmer detta?
Köpte trattisar på ICA idag men hittade en svamp som definitiv inte var någon trattkantarell. (Det var ingen giftspindling heller, tror jag) men till min fråga: hur vanligt är det att fel sort svampar hamnar i mataffären.
Skulle det kunna, teoretiskt sagt, en giftspindling kunna hamna på ICA?
HIttade 5 liter fjällig bläcksvamp mitt på en lek plats. Det är tur att många inte känner till den (som jag tycker) är en av det godaste svampar vi har i Svewrige.
Jag har hört att man ska ta upp hela foten av svampen, för annars kan det till kommande år gå röta i svampens mycel. Stämmer detta, och kan någon isåfall utveckla detta?
Läser på forumet att man ej kan torka
trattisar som har fusit vid plockning.
Gäller det även om man har svamptork?
Jag ska nämligen ut imorgon och här börjar vi ha minus på nätterna.
I dag hade jag en underbar dag i skogen :0) Hittade massor med trattisar, citronslemskivlingar OCH svart trumpetsvamp OCH stolt fjällskivling!!
Överlycklig :0)
Vet inte vad jag ska hitta på med så mycket delikatesser bara.. Några tips?
Bilder på smlingen finns här: http://hem.passagen.se/adezign/svamp/svamp_041013.htm
Puh… idag är det fyra grader kallt ute på morgonen. Har denna säsong plockat närmare 100 liter svamp, samtidigt som jag jobbat heltid och hunnit sköta barn, hus och hem… börjar bli lite trött nu. Tycker därför det är riktigt skönt nu när vi går mot mörkare tider, och svampen försvinner. Det blir liksom okej att sitta inne igen, bara ta det lugnt. Vill däremot tacka alla som skrivit in till forumet under säsongen, jag har fått mycket god läsning!!! Hoppas få läsa mer om e…mer…
Det pratas mycket om förväxling i dessa dagar, men hur giftig är egentligen tex giftspindlingen? L åt säga att man får med en giftig svamp i svampsoppan, räcker detta för att alla som äter blir förgiftade?
Jag efterlyser någon som satt stjärnor på matsvampar mer utförligt än vad svampböckerna gör. Att Kantareller, Kungschampinjoner och Fjällig bläcksvamp alla fått 3 stjärnor tycker jag är missvisande. De 2 förstnämda borde ha 10 stjärnor om Bläcksvampen ska få 3. Fast det där med smak är ju subjektivt, förstås. Blåmusseron vet jag många tycker om, men jag tyckte den smakade riktigt otäckt!
Annika