Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Nu har jag äntligen fått konstaterat att det är en massa skäggriskor jag har i min trädgård… Men vad gör jag med den? Hur gör jag en finsk risksallad ni talade om i en annan länk? Är den god? Hur skär jag den innan jag kokar den? Vore mycket tacksam om nån kunde ge mej lite upplysningar.
(Jag är en sån där som egentligen bara törs plocka kantareller)
Hur skulle det vara om det inte fanns svampar??
Hej!
Har en fråga ang. Psilocybe Cyanescens.
Går inte in mer på vad det är för svamp, ni som har kunskapen vet.
Denna rapporteras från Norge förekomma ganska frekvent.
Däremot så har jag aldrig lyckats hitta och identifiera denna lite exotiska art i Sverige.
Dom enda jag vet har rapporterat om denna art i Sverige är Mykologerna Jochen Gartz Tysk och Paul Staments Amerikan.
Håller på att sammla in ett spor-bibliotek för egen kartläggning av Nordens Psilocybes,
därför skulle jag v…mer…
Här kommer korrekt länk till föregående inlägg: http://213.226.65.223/svamp
Jag ser ofta sandsopp när jag är ute (såvida den inte är en ruskigt vanlig förväxlingssvamp). Men jag har aldrig plockat den eftersom den inte ser god ut. Men jag kanske har fel. Är det någon som vill rekommendera den?
Jag hittade idag en
riktig bamsekantarell. Den
var 170 mm i diameter och var mycket fin. Härligt!
Har någon hittat en
ännu större?
Jag vänder mig i första hand till
Michael Krikorev som nämnt sporbilder i tidigare inlägg. Läste i en svampbok på 70-80talet att man kan bevara dessa sporbilder med fixativ. Känner du eller någon annan till någon metod för att bevara dessa?
Tack på förhand!!!
Jag har hittat svampar i gräsmattan. De har brun hatt och fot. Hatten nästan glansigt kopparfärgad när den torkat. Foten är avsmalnande neråt.
Skivorna och sporpulvret är grågrönt och kraftigt.
Köttet mjukt trådigt, nougatfärgat(svampen har legat framme ett par dagar)
Vad gör ni med all torkad KarlJohan? Är väldigt få recept på receptsidan. Tips tack!
När jag förvällde Karl-Johan inför frysning så såg jag ett par bitar som var grönfärgade efter kokningen. Hur kan det bli så? Alla bitar härröde från en och samma svamp.
Jag undrar om Evus har provat receptet på Creeme de canta-rell nu när det vimlar av svampen i skogen?
Hitade ett stort antal svampar som växer i grupper och liknar stolt fjällskivling på ovansidan med markerade fjäll i brunt, undersidan beiga taggar, vitt fast kött och doftar inte alls illa, tror på taggsvamp
Hej! Vi hittade en kraftigt rödfotad sopp, har klurat ut att det måste vara en Bittersopp. Är den inte ganska ovanlig här i Dalarna? (=Norra mellansverige)Skulle det kunna vara nån annan sopp? Artbeskrivningen stämmer mycket bra! Tanja & Hanna i Dalarna
Jag försöker igen med lite krympta bilder.
Hej!
Har börjat plocka och tillreda de sk “finska riskorna”. Trodde jag kunde Skäggriska. Men blev osäker när jag var ute och plockade i lördags. Några av dem kändes som solklara Skäggriskor. De svampar jag blev osäker på hade generellt sett en färg som gick mer åt gult än de “solklara” Skäggriskorna. De hade nedsänkt mitt och hatten var inte inrullad. Ovanpå hatten mörkare och ljusare zoner. De mörkare zonerna består av något sla…mer…
Undrar om någon har nåt bra knep för att slippa få fästingar på sej när man är i svampskogen. Har provat med diverse produkter men inte ens Mosiguard gör att de små rackarna tycker illa om mej.
Efterlyser erfarenheter av att råfrysa svamp. Vilka sorter funkar och vilka funkar inte?
Hej!
Har börjat plocka och tillreda de sk “finska riskorna”. Trodde jag kunde Skäggriska. Men blev osäker när jag var ute och plockade i lördags. Några av dem kändes som solklara Skäggriskor. De svampar jag blev osäker på hade generellt sett en färg som gick mer åt gult än de “solklara” Skäggriskorna. De hade nedsänkt mitt och hatten var inte inrullad. Ovanpå hatten mörkare och ljusare zoner. De mörkare zonerna består av något slags tofsigt, ludet. Ibland är kanten lite, lit…mer…
Vad är detta för svamp? Tror det är en champinjon.
Rodnar ej vid snitt, har ihålig stam, mörka fjäll, ingen skarp lukt (enligt min nos) Växte i gräs utmed grusväg i Sthlmstrakten. Skivorna är gråa, ljusare på de mindre exemplaren.
Har en ring.
Enligt böckerna verkar det vara pärlhönschampinjon, men den har som sagt ingen skarp eller oangenäm doft.