Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
“Higher levels of multiple ecosystem services are found in forests with more tree species”.
(Hur i ....... kan någon förnuftig människa tro något annat—då?!)
Hela artikeln finns iaf här:
http://www.nature.com/ncomms/journal/v4/n1/full/ncomms2328.html
Hej!
Om du är intresserad av svampfärgat garn och textilier så har jag skapat en sida på Facebook som heter Svampfärgat Naturtorp Välkommen att titta in och kolla.
Mvh Elisabeth
I torsdags blev det en rätt tråkig hundrunda i kännbar nordanvind m snöiga byar. Inte mycket snö i skogen, nästan barmark i de tätaste granskogarna, men på skuggiga åkrar och andra öppna nordlägen räckte snön kännbart över stövelskaften. Före det stora mildvädret fanns här ett fint skidspår, nu till stora delar bemängt med snöfällen och –brott. Delar av spåret är också bortspolade av en ovanligt våldsam vinterflod, så fotgängeri är bästa sättet att ta sig fram…mer…
men det hindrar ju inte en galning :) eller hur??????
I vilket fall så hade vi tidigare bestämt att jag skulle visa platsen där jag har hittat flest ex av Pithya vulgaris, vårgranskål. Även om det var/är 5-g och lite blåst = -11g och lite snö så hindrade det inte Joachim och mig från att göra ett besök på platsen!!!
Serie 1.
Vårgranskål i vinterskrud.
Hej alla Närkebor,
Är det någon som hittat Cortinarius pseuoarcuatorum i Närke? Jag vet att flera aktiva svampgajdare dväljes i detta landskap.
Här är en bild av ett gannnalt fynd som möjligen kan vara den arten, från Klockhammar, den kända lokalen (nära Taxus-lokalen) med kalkrik gran. Den anges i FungaN som funnen på Gotland med kalkrik tall. Vore kul att få den bekräftad,
Tiken löpte men gick snällt hos mig. Vi började sydostvart på åsydsidan och var snart framme vid ”En väldekorerad stubbe” från 11-11-30: http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=216140&fnr=1&sok=ostron&Start=0&Offset=50&8
Den var vacker också idag, med gott om snygga ostronmusslingar som dock fick bli kvarsittare tills i morrn. Då är jag enligt planen gräsänkling och ska steka några nyplockade till lunchen - jag gillar dem bättre än hustrun (gör).
Borsttickorna, verkligen…mer…
Bor man på platser utan snö och där det finns ädelgranar så kan man ge sig dit och leta efter, Pithya vulgaris, granvårskål. Jag gjorde andra och tredje fyndet Sverige av den förra våren och i går var jag tillbaks på Söderåsen och den finns i mängder. Det vore roligt om fler hittade den men det krävs som sagt ädelgranar och fjolårsris för att den skal trivas.
Två studenter på Umeå Universitets kurs “Svamp II” genomför nu en studie kring intresse för svampplockning och svampkurser. Det uppskattas verkligen om ni tar er tid att svara på enkäten. Följ länken nedan för att påbörja undersökningen:
http://edu.surveygizmo.com/s3/1116161/Svampenk-t-2012
Enligt surveygizmos automatiska beräkning ska enkäten ta ca 11 min att genomföra.
Tack på förhand
Serie 1.
I Välaskogen en sväng, Här tippsade jag för några år sedan om att tillgången på Ostronmussling var mycket god och att jag tyckte att det var dumt att sparka sönder dem som många gjorde. De senaste säsongerna har jag blivit helt utan skörd här så oxå i lördags för allt är skördat vilket jag tycker är riktigt roligt även att jag blir utan här men jag har ju fler ställen så det går ingen nöd på mig:).
Bild 1. Små Bokdynor, Hypoxylon fragiforme.
Bild 2. Bors…mer…
Hej, har som prejektarbete i Svampkurs I tagit på mig att inventera svampbeståndet i Käglinge Naturområde strax söder om Malmö där jag också bor. Trodde att det skulle bli magert men motsatsen infann sig. Av totalt 102 svampar hittills har jag lyckats identifiera ca 70, JAS + vänner har hjälpt till med ganska många men det återstår 22 (inkl gårdagens fynd). Om någon så där instinktivt känner igen något med svenskt namn eller en grupp där jag kan leta vidare så är jag tacksa…mer…