Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Har lite funderingar angående konstgödsel och ängssvampar. Överallt läser man att de är extremt känsliga för konstgödsel… t.o.m att en enda näve konstgödsel skulle kunna slå ut svampfloran för all framtid. Min fundering är då hur länge den negativa effekten av konstgödsel sitter i? Tänker om en bonde på 40-50-talen konstgödslade några år…. är det fortfarande “dött” på dessa marker? Kan svamparna komma tillbaka om markerna börjar skötas på så kallat traditionellt ...mer…
Jag undrar vad det är för typ av svamp vi har fått i vår gräsmatta, vi har nog hundratals på drygt 300 km2. Gräsmattan är nyanlagd av den entreprenör som vi köpt vårt nya hus av (i Lund), och vi börjar undra över jordens kvalitet. Vi har haft snömögel och gräsmattan växer oerhört ojämt i kvalitet. Kan svampens närvaro säga något om jordens kvalitet?
En fråga: I Funga Nordica står att Tricholoma lascivum (sämskmusseron) framför allt växer under bok (sällan med ek) medan SvampGuidens inf säger att den växer med ek och kallar den för ekmusseron. Kan någon reda ut begreppen?
Er sommarkantarell det samme som vanlig kantarell - Catharellus cibarius? På førehand takk.
Hej,
Som många andra är jag förstås sugen på årets första kantarellmacka.
Men är det så att de generellt är vanligare i lövskog och på ängar vid denna tid på året?
bara ett stort träd och en för mig okänd fjäril på dålig bild, den vill jag ha hjälp med om det går utifrån den dåliga bilden.
Trädet i fråga är “Kvilleeken” kanske mer känd som Rumskullaeken, den är ca 1000år gammal och mäter ca 13m i brösthöjd. Jag känner både respekt och vördnad inför en sådan varelse. Den mänskliga varelsen i trädet är min dotter hon fyller 15 år på fredag och känner att hon börjar bli gammal!!!!
Nu är vårmusseronerna inne på andra varvet här i västra Stockholm.