Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Denna svamp växte i mängder på en stubbe (tror det är bokträd) och hade förökat sig en bit bort - antagligen på ytliga rötter. Är detta Honungsskivling, eller? Svampen är mörkt honungsfärgad på hatten och har mörka glesa små fjäll. Foten är ljusare och även den har dessa små fjäll till viss del(åtminstone de yngre exemplaren). Om detta är Honungsskivling: är den ätlig? Har läst i mina svampböcker att den är det, men man bör förvälla den innan. Är tacksam för svar…mer…
Naturreservatet Linnebjär strax utanför Lund. Liten svamp på björklågor bild 1 & 2, kan inte lösa vad det är. Samt ett som jag tror skinn, bild 3, också på björk, luktar lite otäckt.
Jag har i höst plockat rejält med höstmusseroner men inte hittat så många blåmusseroner. Kollade andra fyndigheter av dessa arter under rapportering och blev lite förvånat! Där finns många blåmusseronrapporteringar men inte en enda höstmusseronrapport under 2008! Är det ingen som plocka höstmusseron eller förväxlas den med blåmusseron?
Jag läste i svampboken om förgiftningar utomlands ang. riddarmusseron!,jag plockade dessa och undrar lite vad ni på forumet anser!
innebar för mig mitt livs häftigaste svampupplevelse.
Ca 40 liter trattisar, 2 liter kantareller och ungefär 0,5 l svart trumpetsvamp.
Vilka skogar jag varit till utanför Umeå, vilken upplevelse.
Stort tack till DIG som lät mig följa med.
Hittade denna idag. Ursäkta för dåliga bilder, men de är tagna med mobilen.
Tyvärr glömde jag skära isär den. Den hade ingen ring. Ganska kraftig fot för att vara en stubbsvamp enligt mig som nybörjare. Jag har försökt hitta något liknande i en gammal svampbok, men jag tycker inte den liknar nåt där…
Har idag varit på jakt efter nya svampar att lära mig. Ni får gärna hjälpa mig att artbestämma dem!
Bild 1: Föränderlig tofsskivling? Men det kan kanske lika gärna vara gifthätting? Den är mörk och fjällig på foten. När den har legat några timmar blir den nästan metallic-blänkande på foten (se bilden där jag håller svampen i handen). Hatten blir ljusare ju längre den ligger. Luktar nästan lite champinjon.
Bild 2: Grynig vaxskivling? De luktar inget. Småfjälliga på he…mer…
Finns det någon undersökning på hydrazininnehållet i olika vildväxande champinjoner? Den odlade bisporus verkar ju inte helt nyttig att äta RÅ.
Jag undrar för jag har fattat stort tycke för endast lätt stekta ängschampinjoner (tror jag det är i alla fall, haha). Ujujuj så gott, eftersom den anisliknande aromen är intakt då..
Dom är fantastiskt fina nu, de få som trotsar kylan och tittar upp!