Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej,
Plockade ett flertal riskor idag som alla liknar läckra riskor/tallblodriskor. Dock är de betydligt ljusare och ger ifrån sig en gul vätska när jag bryter dem (ingen vätska direkt utan först efter en stund, till skillnad från blodriskor som jag brukar bli röd om händerna av att plocka). Doften är svagt citronaktig. Jag hittade dem i Åkersberga norr om Stockholm i blandskog.
Någon som har ett bra bud på vad det kan vara. Jag har kokat av dem och sparat, men äter inte förr…mer…
Försökte få honom att äta blek taggsvamp idag men icke, för ca två veckor sedan blomkålssvamp men det fanns inte på kartan. Gula kantareller ska det vara, observera gula, med lite motstånd så funkar trattisar men gissa vem som blandade in någon form av spindelskivling under vår tur idag?
Idag har jag och sonen haft en underbar förmiddag..
Picknick i Kilsbergen med lite svampplockning, och drakflygning..
Vi har haft strålande sol hela dagen, och sen snodde jag svampstaff´s ide till present..=)
Det var en av anledningarna vi ville ha en korg att fylla till min bonusmamma som fyller år..
Så ikväll ska vi dit, all svamp är rensad, lungorna fyllda av skogsluft..
Det är underbart med hösten..ler
Jag är nybörjare på svamp och har nu plockat sk. soppor och Karl johan. Trots att jag är noggrann så blir det massor med småmask när jag torkar. Jag har slängt det mesta. Kantareller går bra.
Tips ???
Hej!
Är helt novis på svampar men chansade och åkte ut en sväng med sonen och letade runt lite i skogen. Hittade hur mycket svamp som helst men tyckte inte att jag kunde hitta någon av svamparna vi hittade i svampboken vi hade med oss. Kanske någon kan hjälpa till, tog en massa bilder på svamparna och har bifogat några av dom.
Mest vill jag ju veta om någon av dom är ätliga men kan någon artbestämma alla är ju det änn roligare.
Tack på förhand
/Håkan
Nu hade jag tänkt mig att börja lära mig mer om kremlor så då måste jag börja provsmaka. Har tidigare bara plockat svamp som man verkligen ser är rätt sort. Så nu till min fråga.
Spelar det ngn roll vilken del av svampen jag tar smakbiten ifrån? Ska jag tugga på en bit, eller lägger man bara tungan emot? Hur farligt är det om jag skulle förväxla med tex ngn flugsvamp?
Jag har ingen i min bekantskaps krets som kan hjälpa för det lilla jag kan om svampar är mer än mina vänner…mer…
Hej alla ni med erfarenhet!
Jag har förvällda trattkantareller i kylen och undrar hur länge de håller sig där??
Var ute i skogen en tur och hittade brunsoppar - men en av sopparna som har brun hatt och gula rör, blånar inte när man rör rören, eller när man skär köttet som är vitt. Fothuden har skalats av under hatten. Plockade i blandskog i Torslanda.
Vad kan detta vara för sopp?
Mvh Eeva-Liisa
Hej! Plockade vad jag tror är blek taggsvamp och förvällde den tillsammans med lite trattisar. Smakade på en bit taggsvamp då den var förvälld och tyckte att den smakade lite sötmandellikt. Är det ok har någonstans i bakhuvudet läst något om mandelliknade smak, men kommer inte ihåg om det var en ätlig eller oätlig svamp. Vet någon?
Halloj alla svampvänner!
Har äntligen hittat svart trumpet så det räcker och blir över:)
Vad ska jag göra med dessa?
Torka eller frysa in ?
Hej Alla!
Jag och min lilla mops älskar att gå i skogen och plocka svamp men idag blev det för mycket…
Jag har tagit ca 30 fästingar på min hund varav 7 suttit fast (och gör delvis fortfarande) själv hade jag tre fästingar, en satt fast…
Har Ni några tips???
Lotta