Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
hej hopp ! :)
jag blev så glad efter jobbet
igår kväll, när jag såg att boken “Nybörjar Svampar” dimpit ner i brevlådan. efter en härlig lång skogstur med massor av svamp, tillagade jag den fantastiskt goda svampsoppan på karljohan, som finns i boken.
oj va den va goood! :)
mvh
Hej!
Hittade dessa krabater i gräsmattan här i byn. Luktar mycket karakteristiskt, och jag är nästan hundra på att det är frågan om syrlig fjällskivling.
Har någon annan sett så här ljusa exemplar av den svampen?
Till saken hör att jag en bit bort från detta mycel hittade en annan syrlig fjällskivling med rätt färg på hattmitten (chokladbrun) som luktade exakt likadant. Därav slutsatsen.
Tilläggas kan att foten är slät och lite pärlemorglänsande, vilket inte stämmer in…mer…
Har en rapport under “Sällsynta svampar” ang. stjärnhovstryffel. Ta gärna en titt.
Vad tror ni? Kan det vara den? hur sällsynt är den?
När på svampsäsongen kommer dessa svampar?
I Västmanland, Västerås har jag inte hittat dom än, men väl mycket soppar, kremlor och lite kantarellisar. Kan jag bara ha missat dom?
Nu ska vi se om någon kan hjälpa mig med vad jag har för svamp i min trädgård, trots usla bilder.
Dom växte vid foten av en syren och även några strax bredvid i gräsmattan. Storleken på hatten är ca. 20 cm. De bruna prickarna på svampen är jord…sköljde av den för att ta ny bild, men då åkte den i backen och gick sönder. Så det fick bli dessa bilder.
Är det någon som vet hur det förhåller sig med svamptillgången i Jämtland?
Utflyttad därifrån, skall besöka Östersund med omnejd i mitten av september, är det ide´att besöka gamla svampmarker?
skulle vara kul om ni kunde identifiera några svampar för en total nybörjare.. tror jag har hittat några karljohan, men som total novis vill jag ha det bekräftat.. sen slank det med några andra svampar som kunde vara kul att få identifierade.. de ljusa borde kanske kunna vara ätliga, luktar gott!
Men den bruna (ihålig stam) ser ju inte lika rolig ut. men hittade även ett jätteexemplar av den som såg ut att vara i gott skick (ca 20cm i diameter)
Hej på Er alla svampvänner.Det är så rolig att det finns så många som drar ute i skogen på höstkanten i jakt efter de underjordiska.Men jag har en varning till Er.Läser i era svar om svampar som har blivit identifierade med hjälp av en svampbok:Detta bör ni a i åtanke.Det finns inte någon bok som beskriver alla arter som finns i våra skogar och marker.Jag som har jobbat med svamp info i många år vet om folk som har blivit förgitade av svampar som inte fanns i boken men endå f…mer…
Om en “Karl-Johan” har rak fot, är det då något annat? För övrigt allt detsamma, möjligen något brunare mönster på foten. Den typen av KJ hittar jag i en lite annan terräng, mer mossa och större granar.
Jag har också hittat endel KJ som har smalare och aningen böjd fot, ungefär som ett L. För övrigt allt som KJ. Har jag hittat varianter, beroende på skilda underlag, eller har jag hittat andra soppar till och med?
Den här tråden tänkte jag skulle bli en fortlöpande uppdateringstråd om svampnyheter rörande stockholmsområdet.
Själv kan jag meddela att det just nu är knastertorrt och inte en enda svamp så långt man kan se. Inte ens mögelsvamp i denna rötmånad 2006.
Jag var på mitt “favvo”-ställe för kantareller torsdag 24 augusti. Inte en kantarell. Sedan dess har det regnat och varit sol om vartann. (Jag bor i Mälardalen.) Kan det ha hunnit komma upp kantareller sedan dess? Alltså fyra-fem dagar sen.