Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Vad det är gott med GULA kantareller till det RÖDA köttet
Det har varit många frågor om murklor på kort tid.
Se Ullas, Annes inlägg 2:dra och 3:dje denna månad, samt Bo e:s ” “andra vårsvampfyndet”.
Själv hittade jag ett fyrtiotal idag där de fällt granar och alla växte i hjulspåren efter skogsmaskinen.
Inom parantes: det ser ut att bli gott om blåbär om inte det blir en frostknäpp eller extrem torka.
Till sist, såg jag första ormen för säsongen. Mörkgrå/svart med två ljusa fläckar på huvudet, men den hade fasligt bråttom.
Regne…mer…
e de inte snart dax att väcka debatten vidare om ifall det skall var kantareller eller gula
Hej!
I vilken terräng hittar man stenmurklor? I Sälenfjällen där jag är uppväxt hittade man murklor på 1 eller 2 år gamla hyggen. Dom som “satte plant” hittade massor.
Men i Stockholmsområden känner jag inte till några “hyggen” om det finns några. Var kan man annars hitta dom? Och när? Är det nån som hittat häromkring?
jag var på svampkommitemöte i går i Uppsala, en av oss kommiteledamöter hade ätit rå bombmurkla, han tyckte det påminde om Lammöga (något han ätit utomlands) (lite äcklig mat tycker jag) han sa att smaken påminde om ostron utan salt. någon annan som prövat, kanske den är jättegod tillagad
Hej alla,
För i tiden fanns en utmärkt sökbar karta på webben, jag tror det var SMF som underhöll den. Nu verkar kartan ha gått upp i Artportalen, men sajten funkar uruselt, och jag får inga vettiga resultat varken med Firefox eller Internet Explorer.
Som tur är finns ju även, http://fungus.dataservice.se,
men utan den övberskådliga kartfunktionen. Är det någon som vet vad jag pratar om, och vart den ursprungliga kartan har tagit vägen?
Såg iu rapporterna att det gjorts fynd av Rökpipsvamp Sälgnästing
Vad är det?
Är det olika namn på samma art eller två olika?
Finns ej i databasen.
Den lilla svamp jag undrade om tidigare ( andra vårsvampfyndet, Bo E ) tror jag idagsläget är grankotteskivling och den skall vara ätlig ?
Annars inga fynd på berget, antagligen för att det börja växa igen med allehanda bärris och sly, eller att det trots det fina vädret , är för tidigt. Lena
Jag har ännu inte sett några rapporter om murklor från den södra delen av landet. De första rapporterna brukar vara en bra vägledning för ungefär när man ska ge sig ut i de mellansvenska skogarna.
Jag hoppas att ni alla kan ta er ut i naturen i helgen. Det är bara SÅ vackert. På mitt strövtåg igår såg jag sippor som samsades med tussilago. Ystra skogsbäckar och solen som silade igenom trädens grenverk och till det, fågelsång. Däremot var det glest med svamp, förutom sippskålar och de vackra klibbtickorna. Jag skall åka upp på berget i helgen och se om jag ser någon av de skålsvampar Hans v E nämde. Ha en skön helg ! Lena
Jag sitter och ser på rapporterna att det finns Ostronmussling och Judasöra och hittar inte dessa i svampregistret och ser inte heller hur de ser ut. Var finns det bilder? Går de att äta?
Själv har jag hört och läst att det är TOPPMURKLAN som är ätbar endast - och att stenmurklan är giftig. STÄMMER DET INTE?? Jag som nybörjare tar gärna emot svar.
Jag undrar bara hur många dokumenterade svampar det finns i världen?