Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag undrar bara hur många dokumenterade svampar det finns i världen?
Tänkte att jag skulle ge mej ut och försöka hitta lite murklor och det är första gången för min del.
Bor i Skåne och tänkte höra efter ett “säkert” kort om det finns någon som vill avslöja. Vad bör jag tänka på när jag letar efter dom, hur skall det se ut i dess miljö, svårt lätt att se dom för otränade ögat.
Det som är aktuellt är väl då stenmurkla och toppmurkla, övriga håller jag mej nog borta ifrån….
Nåt mer nyttigt som jag bör veta/tänka på så bara ut m…mer…
Efter murklorna som förväntas titta upp först, vad kan man hitta sedan ?
Är chanserna att finna toppmurklor störst på gräsmark ? Och sist, inte långt härifrån kalhöggs och svedjebränndes ett stort område för några år sedan.
Murklor har jag plockar där, men trivs någon annan art i denna miljö. Mycket stenigt och kuperat = svårforcerat. Lena
Bo R efterlyste ju annorlunda skogsminnen, gärna möten med vilda djur osv.
Ett av mina mest annorlunda minnen skedde en höst för ganska många år sedan.
Jag var ute och plockade svamp tillsammans med en kompis. Vi passerade en lerpöl och blev sående och glodde som två fån. Ett extremt tydligt tassavtryck mitt i leran. Alla svenska djur inklusive ett antal andra passerade genom våra huvuden. För vi befann oss mitt i den djupa sörmlänska skogen och där ser man inte spår av björn el…mer…
Bor i växjö, på väg till ulricehamn, , , några murkelfynd i trakterna?
Såg i affären idag att torkad Karl-Johan kostar 1300 kr kilot.
Kunde glatt konstatera att jag faktiskt är rik :-)
Jag skulle väldigt gärna vilja veta vad kantarell kostar. säg att man ska köpa 100-1000 kg kantarell, vad ligger priset per kilo på då?
Nu är det strax dags för en ny svampsäsong. En liten varning kan dock vara på sin plats. -Bli inte sönderklöst i skogen! Se upp för MUR-KLORNA
I helgen passerade jag den gamla poppeln som jag i tidigare inlägg berättat om som växtplats för en stor brun svamp.
Vill minnas att jag med experthjälp från forumet klassade den som alm-mussling.
Till min förvåning hade det kommit en klase små (max 10 cm hattbredd, ca 5-7 cm höjd) alm-musslingar redan nu! De var ganska blöta efter underkylda regn här, men av samma gråbruna chokladfärg som förra årets.
Högre upp på stammen fanns större rester av svampar, men de är förmodlig…mer…
hej.
jag hittade ett paket ostronskivling i vår källare idag. det hade legat där i lite drygt en vecka. som ni ser på bilderna så frodas svampen. kan det vara så att ostronskivlingen har blivit angripen av en annan svampsort eller är det bara mer ostronskivling?
om det är ostronskivling borde ju svampen gå utmärkt att äta?
skulle man kanske rentav ge sig på att odla upp svampen. den har stått i en sval matkällare, vilket också är den tilltänkta odlingsplatsen. tack på förhand ...mer…