Forum – Frågor och svar om svamp!

Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det

OBS! Ät aldrig en svamp som du själv inte 100% säkert vet är en matsvamp!

Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:

  • Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  • De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är godkänt av en verifierat svampkunnig medlem, vilket ger dig en extra säkerhet i bedömningen av svaret.
  1. Frågor och svar måste följa forumreglerna.
  2. Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  3. De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
  4. Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
  5. Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
  6. Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
  7. Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
  8. Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
0 181 visningar
7 svar

kantareller

ingabritt redigh

7 sep 2005 kl. 23:12

Hej.
om jag plockar kantareller och inte kan bereda dom direkt, hur länge håller de sej fina. går det att torka dom?
I-britt

0 111 visningar
1 svar

Inte lila, jag menar mörkrosa!

Penny

9 sep 2005 kl. 23:50

Mitt tidigare inlägg var inte riktigt rätt alltså, svampen blev violett-mörkrosa!

0 400 visningar
5 svar

Gulriska??

Joakim

9 sep 2005 kl. 08:30

Finns det någon sådan? Har hittat många stora gula trattliknande riskor (med vit saft). Hittar ingen bild på en sådan riska här på databasen. Ätlig, matvärde??

0 6670 visningar
18 svar

måste man koka upp kantareller ?

Alice

8 jul 2004 kl. 09:53

Hejsan !undrar om man alltid ska koka upp kantarellerna eller kan man steka dom direkt ?

0 89 visningar
2 svar

sv trumpet i st f trattis

Panik

9 sep 2005 kl. 17:16

Hej!
Panik! vi ska göra trattkantarellsoppa. Min sambo som ej är spec.svampkunnnig har blötlagt väldigt mkt trumpetsvamp! Vad göra? Går det bra att göra trattissoppa med trumpeter?

0 62 visningar
0 svar

Vad är detta för svamp

Carina

9 sep 2005 kl. 16:43


Någon som vet vad detta är för svamp…

0 1476 visningar
1 svar

kan man frysa rödgul trumpetsvamp

Sören

8 sep 2005 kl. 21:02

Jag skulle vilja vet om man kan frysa rödgul trumpetsvamp utan att förvälla den?

0 3626 visningar
8 svar

blek taggsvamp smakade illa!

Christine

3 sep 2005 kl. 12:42

hej, jag har hört att blek taggsvamp skall vara en god matsvamp. Således -jag plockade ganska mycket och provstekte sedan i smör hemma. Det smakade illa med en frän och besk eftersmak. Jag undrar nu om jag har gjort fel på något sätt ?  Hur kan detta någonsin vara en god matsvamp? Är väldigt nyfiken på förklaring.

0 334 visningar
2 svar

GUL SKIVLING

Micke M

8 sep 2005 kl. 23:36

Jag har vid två tillfällen hittat en skivling som är gul på hatten med lite rödaktiga fjäll. Knallgula lameller och något ljusare fot. Luktar milt och gott. Väldigt rejäl, inte spröd på något sätt. Samtliga exemplar helt oangripna. Växte i ganska ung tallskog i närheten av pepparriskor. Synd att jag inte har någon bild… Är nyfiken på den.

0 90 visningar
1 svar

KANTARELLER

Bo Reyer Sala

8 sep 2005 kl. 20:10

Jag tänkte från början lämna en aktuell svamprapport, men det funkade inte. Därför skriver jag istället ett inlägg på forumet.

Jag var ute en dryg timme i eftermiddags och fick ihop drygt 5 liter blandade, vanliga kantareller och trattisar ung. 50/50. Jag har aldrig tidigare hittat så många stora trattisar i Salatrakten i början av sept. Dessa brukar dyka upp i början av okt samt frysa bort till allhelgonahelgen. Detta förebådar ett rejält trattisår!
Om det fortsätter på de…mer…

0 132 visningar
2 svar

Sälja trattkantareller?

Pillan

7 sep 2005 kl. 20:39

Hej

Börjar fundera lite över höstens kommande skörd. Eftersom jag själv inte tål trattkantareller i mängder, så funderar jag lite på om man kan sälja trattkanstareller någonstanns. Är det någon som vet var man kan sälja sånt i Östergötland, samt hur mycket man kan få betalt för trattisar.

Mvh
/Pillan

0 2572 visningar
16 svar

Bortgjord

Lena M

26 aug 2005 kl. 18:44

Akta er för skogsvägar som har bom om än upplåst !
För ca tre år sedan åkte jag in på en sådan och när jag skulle hem var bommen LÅST.
Vad göra ??? Jo ringa 112.
Blev kopplad till polisen i Gävle och sedan till Falun som kontaktade det jagtlag som hade nyckeln. Vädret var iallafall fint medan jag satt på en sten och mediterade och väntade.
Imorgon är det dags igen !!!!
Har sett att en vägbom som varit öppen hela sommaren, så jag chansar. Håll tummarna ! Lena

0 130 visningar
8 svar

Fläckkantarell

Kristina

1 sep 2005 kl. 13:28

Jag undrar vilka kännetecken som finns på fläckkantarell, förutom eventuella fläckar och gaffelskivor.

0 110 visningar
4 svar

soppar

Evian

4 sep 2005 kl. 17:52

ville bara veta om alla soppar är ätliga?

0 1121 visningar
7 svar

Röksvamp

Marie

6 sep 2005 kl. 14:32

Hej!
Jag har hittat så mycket röksvamp att jag inte vet vad jag ska göra av med det.
Kan man frysa in röksvamp?
Som den är eller ska man steka den först och sen frysa in.
MVH Marie

0 86 visningar
1 svar

Betraktelse

Lena M

8 sep 2005 kl. 07:10

Efter drygt tio dagar med influensa, tog jag igår en tur i sakta mak i skogen. (Ett stenkast ifrån hemmet ) Och konstaterade att trattkantarellerna var färdigtorkade.
Däremot hittade jag ett gäng fina trumpetsvampar ( rödgula) och ett tiotal kantareller i samma miljö. Är det fler än jag som märkt, att de i år uppträder på de mest undeliga platser ?
Lite regn skulle som sagt inte skada. Lena

0 396 visningar
1 svar

Fotens ring?

Elin, Jesper

8 sep 2005 kl. 12:36

Vad är svampens ring runt foten till för?

0 357 visningar
10 svar

Finska riskor?

Linus Knutsson

7 sep 2005 kl. 16:37

Jag har hittat flera av dessa skivlingar i min skog och undrar vad det kan vara. Någon sorts riska, spindelskivling eller kanske kremla?
Det är flera svampar på bilden och min fråga avser de tre översta och den längst ner. Den citrongula slemskivlingen har jag redan ätit upp :)

0 120 visningar
2 svar

Färgsvamp

Lena M

4 sep 2005 kl. 09:01

Har sett att det finns mycket Blodröd kanelspindling i år som ger vackra färger på betat ullgarn. Nu var det några år sedan jag höll på och är intresserad av att veta hur man får blått av ” Fjällig taggsvamp ” ? Det var något, men glömt? ( brukade beta garnet med alun ) Och någon svamp som ger gröna toner ???
Lena

0 136 visningar
2 svar

Infrysning av finska riskor?

Micke M

8 sep 2005 kl. 00:29

Jag har i dag plockat mängder av pepparriska. Gjorde en finsk risksallad för några dagar sedan och det var ju makalöst gott! Är det lämpligt att frysa in riskorna efter avkokningen?

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone