Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Eftersom det har varit tunnt med nya inlägg i detta forum vill jag passa på att önska alla en glad påsk. Speciellt Mikael För att detta forum finns för oss mykofagaster. Misströsta inte! Snart kommer murklorna, och sedan rullar det bara på. På midsommarafton avnjuter jag sedvanligt de första kantarellerna. Så håll ut! Det är på gång.
Nu, när det blir lite tommare i frysen börjar jag använda mer torkad svamp - mest trattkantareller.
Jag vet att jag inte kan värma upp igen rester av maträtter med färsk svamp i. Däremot går det bra med konserverad svamp ur burk/glas.
Hur gör jag med torkad svamp? Måste jag kasta resterna eller äta de kalla?
Vad händer egentligen med svampen när man upphettar den två gånger?
Undrar
Regnet öser ner och jag har lite tid för några funderingar. Kanske kan någon av er hjälpa mig att sortera lite.
Jag önskade mig en ny svampbok att ta med ut i naturen. Fick till julklapp Bonniers nya svampbok och är lite besviken, för att en del svampar som jag hittade finns inte med.Har någon ett bättre förslag? Jag vill ha boken i skogen, så att jag inte plocka i onödan.
Här kommer två funderingar:
Jag hittade under hösten i medelung tallskog på före detta gräsmatta (några ...mer…
Hej!
Jag läste om en svamp som hette “matsutacke”, eller nåt sånt. Kan någon snäll person hjälpa och förklara för en nybörjare vad det är för en svamp.
Igår 050306 observerade jag en gråviolett tämligen bollformad sak som växte på ett äppelträd. Den liknade till formen en rök- eller äggsvamp och såg ut att ha en yta påminnande om sammetstyg el. dyl. Jag uppskattar storleken till ca en knapp decimeters genomskärning.
Den var ljusare, närmast grågul, på undersidan dvs den del som växte mot trädstammen.
Tyvärr ville jag inte gå fram och ta på den då trädet växte i en villaträdgård bakom ett staket. Jag såg den på ca två...mer…
Jag hittade 3 påsar blandsvamp i frysen. De är plockade 2003 och förvällda…
Är det ok att äta dem tror ni?!?
Hei.Den heter kongeøster på Norsk och Pleurotus eryngii på Latin men på Svensk?
Hej!
Detta kanske låter löjligt och jag förväntar mig inte att få något svar men jag tänkte i allafall ge det ett försök…
Jo, jag går i 8:an och har fått ett arbete att öppna en industri(på låtsas)som skall tilverka hudkrämer av produkter från skogen…
Så min fråga är alltså om någon har ett förslag på om det finns någon speciell svamp som är bra ör hyn…
Tack i förväg
/Samira
Hittade idag 3/12-04 (!) en samling stora skivlingar gyttrade vid foten av en stor gammal poppel.
Tänkte lägga in dem som rapport, men är osäker på vad för art det rör sig om. Kan det vara Jättetrattskivling? De liknade mycket dessa, men i så fall har de av kyla och fukt färgats blekt gråbruna. De var inte vare sig frusna eller ruttna utan måste ha kommit upp under denna vecka med mildväder. Det var barmark på en omkrets av ca 3-6 meter runt trädet och marken var inte frusen.
Nå...mer…
Jag är nyss hemkommen från “trattisskogen"Mitt i stora fläckar av trattisar förekom den ovanifrån sett snarlika spindelskivlingen.
- Om du är ny på trattisar, Så kolla undersidan! Det ska vara nedåtgående “åsar”, inte skivor!!
Jag undrar om det finns marknad för ovan nämnda svamp?
Är tydligen sällsynt, smakar bra och är inte giftig.
Hej
Jag undrar hur stor volym det är på ett kilo kantareller?! Vad kostar de i handeln?
tack på förhand
Mvh
Calle
Hej alla svamp letare har hittat en svamp som jag alldrig sett förut, den ser ut som en fjällskivling men är alldeles svart både på hatt och fot när jag tog bort skivorna så blev den alldeles purpurröd
Är det någon som vet vad som händer med svamparna om man nu beslutar att bespruta skogarna mot insektsangrepp här i Kronoberg? Tar all växtlighet åt sig giftet och blir otjänlig?
Det är med stor bedrövelse jag konstatera att svampsäsongen i år kommer att vara förstörd. Lördagkvällens storm i sydsverige har skövlat mellan 40-90% av skogen i vårt län. Jag har ännu inte vågat mig ut för att inventera mina svampställen pga olycksrisken men mina förhoppningar är inte stora. Jag vet att det kan kännas lite lyxigt att klaga över en förstörd svampsäsong i kronoberg när skogsbönder har förlorat miljardbelopp som inte ersätts från försäkringen och de b…mer…
Jag har som vana att läsa svampguidens inrapporterade svampfynd minst en gång i veckan och reagera negativ på vissa av dessa under rubriken matsvamp. Vad är egentligen en matsvamp? Är det Svavelticka, blygrå äggsvamp och vägchampinjon?
Som köksmästare och svampkonsulent ifråga sätter jag detta. Vad man peta i sig i andra länder har ingen relevans här i Sverige. Vad en enskild individ stoppa i sig är upp till hon eller han men sprid inte egna uppfattningar till allmänheten som har…mer…