Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag tycker den här liknar Helvella bulbosa (macropus), utom att hatten varken är sadel- eller skålformad. Foten är mycket styv och hård. Lukten speciell, lite champingjonaktig med dragning år syrligt. Gran- och ekskog, fynd igår. Jag har ännu inte mikrat den.
Om Hans vE kollar in detta: dom anger i nycklar att fot/hymenium är “hårigt”, jag tycker det finns fullt av små noppor eller fjäll, som är ljusare, men inga hår. Vad anser du?
Det fanns ganska många fruktkroppar av denna längs en åkerkant. Den har mörka sporer ca 14 x 7 my och flaskformade cheilocystidier. Är det en Psilocybe eller något av de andra mörksporiga släktena? Jag tycker de är svåra men cystidierna stämmer i alla fall med Psilocybe. Det går rätt mycket hästar på vägen längs åkern så det kan finnas hästdynga där även om jag inte såg det.
Serie 1.
Torsdags morgon och jag kan inte hålla mig längre, skogen, svampen, dofterna och mossan ropar på mig. Det är som en förbannelse skulle nog någon utrycka det men för mig är det en välsignelse att ha denna eld brinnande i bröstet. Att längta ut till naturen och dess under i stället för att längta och prata om nästa avsnitt av någon ”leve genom andras upplevelser” serie på för mig den mer borttynande TV-världen. Till min förvåning och lite lycka kanske så har en…mer…
Den här hittade jag på Gotland (Tjaukle) och den bestämdes utan vidare som Helvella atra av deltagare från mykologkongressen.
Utsidan är finluden, men det är ju alla i gruppen - mer eller mindre.
Jag tycker att den är onaturligt stor, ca 13 cm hög, och sporerna är också för stora, upp till 23x13 my. Det är för mycket för Helvella pezizoides också, om man ska tro nyckeln i Nordic Macromycetes. Något annat namn som kan passa finns inte där.
Serie 1: Det här måste väl vara gråbroking Panaeolus papilionaceus? Kul att det var någon svamp som det gick att få namn på, om det är rätt. Växte i hästdynga.
Hej svejs! Tidigare i höst har jag hittat mitt första kantarellställe i norrbotten =D Tråkigt nog så var kantarellerna där aningen för gamla och blaskiga (det hade regnat veckor i sträck). Dessa svampar är jag 100% säker på är kantareller.
Några veckor senare på hösten när det har varit minusgrader flera dagar har jag hittat misstänkta svampar när jag har varit ute och jagat! Önsketänkande är ju givetvis att det är frystorkade kantareller som har stått för länge (då ka…mer…
Hej!
Någon som plockat lökbrosking i Värmland?
Serie 1. ostkust blev det igår närmare bestämt “Gropahålet” Yngsjö för att plocka riddarmusseron och frostvaxingar. Nästan alla riddarmusseronerna växte i sanddynor och det var ett ståhej att få bort all sand om jag nu fick bort all sand från dem, det kommer att visa sig framöver. Just nu ligger de på torkning och frostvaxingarna ligger i magen:) Det skrivs nästan alltid att frotvaxingarna i det närmaste är angripsfria då det är långt fram på hösten MEN det gäller inte här…mer…