Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Visst blir man glad när man hittar såna former på björktickan?
Fyll på denna tråd med flera såna.
Tog en tur i ekhagarna söder om Linköping igår. På stammen av en ek hittade jag den här tickan, som är 10-15 cm stor. Den verkar sjunga på sista versen, överdragen av ett svartgrått skikt, men i en spricka lyste köttet alldeles orange! Porlagret är c:a 0,5 cm tjockt och nu alldeles svart, och köttet är torrt och trådigt. Förslag någon?
Hej alla. Tog denna bild på Tolvmanstegen utanför Strömstad förra vintern. Området utsattes fö en skogsbrand några år tidigare. Det syns dåligt men objektet sitter på en björk och och är vid fästet hård och riktigt träig. Är detta någon form av en svamp eller är det en skada i trädet som uppkomit av branden. Där hängde ännu en längre upp i trädet men den hade inte öppnat sig som den på bilden utan såg mest ut som en träig igel.
tade detta på nätet.
http://www.svampkonsulent.se/www/upl/files/mikroskoperingskurssporaden_107.pdf
Testa dina kunskaper om naturen!
http://www.naturensar.se/Global/Quiz/quiz2.html
Det är naturens år i år!
finns som vanligt i Linköpings svamklubbs månadsnotis.
http://svampklubben.org/mars2009.html
Hänvisning i Natur & Trädgård nr 1 2009, Forskning.
Kanske någon har tänkt sig en tur till Kärna Mosse i helgen?...och har teleobjektiv.
Vid norra infarten/till scoutstugan sitter någon form av tickor högt uppe i en stor gammal ek. (Det är första stora eken precis när man svänger in på grusvägen, till vänster om vägen).
Jag är nyfiken på vad det är men mina kamera räcker inte till för att fota dem.
Förrförra helgen hittade jag denna bland många andra på Långforsens is i Sala. Kvällen innan låg det täta sjok av dimma i skymningen över isen och efter en kall natt bildades dessa. Garanterat äkta!
Nu till en helt annan sak. I tisdags köpte jag en ostbit till extrapris på ICA. Det stod OCKELBO med stora bokstäver, men när jag läste den finstilta texten under framkom det att osten var framställd i Polen. Kan man lita på att något från Ockelbo är äkta vara???
Fina förpackningar,fina svampar, många sorter, tips om användning och tillagning på baksidan,bäst före datum,fint framsatta i affären och namn och tel.nr. till den svampkonsulent som har plockat, torkat och förpackat svamparna. Kul att se sånt lokalproducerat på Kvantum. Pris för samtliga sorter 59 kronor för 20 gram.
Har suttit och bläddrat i Nordstedts ” Stora svampboken” och förundrat mig över svampar som står som ätliga. Visserligen är den tryckt 1985 så vissa är kanske omvärderade, några exempel.
Rosenfingersvampen och scharlakansröd vårskål, båda sällsynta men ätliga.
Stor klubbsvamp som fanns så mycket i höstas var också ätlig liksom rabarbersvampen.
Minst ett 20-tal arter till ansågs höra dit, svampar som jag trott vara oätliga. Roligt iaf. att titta, läsa och lära.