Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej! Jag är så avundsjuk på er som fortfarande kan vara ute o plocka svamp! Här i mellersta Dalarna pågår älgjakten så att gå ut i skogen för att leta svamp är för riskabelt..!
Jag stekte en massa tidigare infrysta soppar i igår. Jag smakade på den stekta svampen när den stekt en lång stund och kände en besk smak. Har jag fått med någon besk svamp ( gallsopp?? eller annan svamp som jag tagit för sopp??) utan att jag märkte det vid plockningen? Jag slängde hela anrättningen för säkerhets skull. Var jag överdrivet försiktig? Eller gjorde jag helt rätt? Det var väl inte farligt att jag smakade på svampen?
Hej alla “svampare”
finns det någon som vill sälja en bättre begagnad diaprojektor (ej karussel).
Min åkte i golvet när jag skulle hålla svampföredrag för mina kockkollegor.
Svar med e-mail.
dieter.endom@bredband.net
Hej är ny i göteborgstrakten och undrar om det nu idagarna finns några trattisar eller gula kvar eller om säsongen r över? Vart i så fall är det bra att bege sig?
Dessa svampar växer i trädgården, mellan lönnen och björkarna. Förr har där alltid vuxit champinjoner, men nu iår kom dessa stora vackra svampar upp istället. Nån som vet vad de heter? Och om de går att äta förstås!!
Hur mycket frost tål trattkantareller? Jag brukar plocka trattisar ända in i december. Mitt rekord är 2:a januari för trattisar som varit helt ok. Jag bor och plockar i Lerum ( 20 km från Göteborg ). Minerfarenhet är att trattkantareller klarar av några omgångar frost,
Hur svårt är det att artbestämma torkad trattkantarell. Kan den förväxlas med någon annan svamp.
Hej,
nu har jag som nybörjare blivit drabbad av svampintresse. Plockat massor i år, och är trattkantarellerna aktuella. Finns något annat att se fram emot just nu?? finns det några andra svampar som ska plockas efter trattkantareller.
/Fredrik
I stort sett som pudrad trattskivling men köttigare och ngt bredare, gråbeige hatt, och blålila skivor och blålila på skaftet, vad sägs om den?
Tyvärr inget foto
Är det någon som känner igen denna gula svamp? Hittar den inte i min svampbok, så jag vänder mig till mer erfarna plockare.. Bilden finns här: http://hem.passagen.se/adezign/svamp/svamp041024.htm
Samma sak med denna svamp.. Brun hatt, fot och skivor i blå/grå/lila ton. Är det en musseron? Växte vid en stubbe, underlag mossa..
Hej på er, svampkunniga.
Skulle jag kunna få hjälp med att artbestämma denna samt kommentarer om den är ätlig eller ej. I så fall, hur laga till på bästa sätt?
Den växer i massor, i flock hos en av mina vänner som kom och visade mig denna “fina Svamp”
Ser fram mot kommentarer till lars@slk.se
Lasse
Har inte hittat rödgul trumpetsvamp i Vidingsjöskogen (Linköping) förut. Nu hittade jag en grabbnäve ungefär.
Det lustiga var att de växte sida vid sida med trattisar och slemmurklingar, huller om buller. Dvs alla tre “förväxlingssvamparna” på samma ställe.
Är det något ni känner igen?
(Och ja, jag är 100% säker på artbestämningen i det här fallet.)
hej! jag undrar om det finns några uppköpare av svamp i Stockholms trakten. det kryllar av trattisar och rödgul t vid mitt stall har plockat flera låder gett bort jätte mycket till vänner och bekanta. eftersom jag är i stallet varje dag kan jag hela tiden plocka svampen runt om kring och det kommer upp nya hela tiden och jag har så svårt att se svampen stå och förfalla…
Vi hitta idag en orangegul och en brunbeigegul fingersvamp idag. Vad är det för sort? Gå de att äta? Den brunbeigegul växte i en “koloni”.
Jag har undrat över varför vissa svampar aldrig är insektsangripna (ex. kantareller, trumpetsvamp m.fl.). Kan det vara för att dom innehåller något som insekterna inte tycker om? Finns det någon forskning på detta område?
Hittade tre exemplar av denna svamp i dag.. Jag har bara sett stenmurklor förut, och hittade inte den här varianten i min bok.. Vad är det för murkla?
Bild finns här: http://hem.passagen.se/adezign/svamp/murkla.htm
Kommer att “ladda” in fler svampar senare idag som jag plockede (men inte känner igen ;0)