Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Någon som hittat svart trumpet i Hälsingland.
Jag letar och letar
men hittar ej.
Skulle vara kul att få finna denna svamp någon gång.
Har idag varit o plockat trattisar , hittade några fina taggisar men några var lite frusna. Verkar fina nu nä de tinat. Kan jag ta tillvara dem ?
För några år sedan blev jag magsjuk efter att ha ätit trattkantarellsoppa (kräkning, diarre, svimningskänslor 1 timme efter middagen). En bekant har oxå drabbats av samma sak. Jag tror inte på trattisar som orsak, men möjligen någon annan oansenlig svamp som kan slinka med om man inte är uppmärksam vid plockningen. Undrar om det finns någon mer som råkat ut för samma sak?
Har hittat och plockat vid 2 tillfällen blåmusseron i stora mängder. Undrar om någon har bra recept för tillagning?
Hittade denna skivlingen tillsammans med många flera inne på et dagisområde i Botkyrka. Är det mjölskivling, eller någon annan variant??
tips om marinera höstkantarell önskas. har ätit marinerad karljohan i italien.
Jag har skickat en bild på en kremla men det står att bilden ej är aktiverad. Enligt telefonrösten skulle allt vara ok.
Den här svampen, som växer på Nothofagus-träd, är en matsvamp från Chile.
Är det någon som känner till något om den? Hur den äts - rå eller tillagad, och hur den smakar?
hej! har fått hem torkade toppmurklor vi la dessa i blöt och kokade dem 2*5 min efter blötläggningen. sedan gjorde vi en murkelstuvning efteråt. men den “unkna” lukten som finns hos murklor innan de är tilllagade försvann inte efteråt utan fanns kvar i stuvningen. vad kan detta bero på? kan de vara gamla eller kan de legat i blöt för lite? har lagat murklor tidigare men inte känt denna bismak.
Har torkat massor av trattkantareller och undrar nu hur man går till väga innan de åker ner i grytorna så att säga. Ska de blötläggas eller förvällas innan?
Har hittad trattkantareller, som har en vit smörja på undersidan och foten, ser ut som typ färskost. De växte nära eller på murken träd. Oftast var hela tuvan (3 - 8) “angripen”, andra i närheten var utan. Finns en “snyltingparasit” ocksåför trattisar?
Jag sorterade ut de.
Jag har hittat vackra gula taggsvampar, som kantareller på ovansidan men som blev taggsvamp under. Går de att äta?
i vilka delar av landet växer svart trumpet i barrskog?
En del jag hört kan det skilja allt emellan ek, bok barrskog men var går gränserna ?jag bor i värnamo.i vilken del av skogen kan jag söka där?
Hittade idag en konstig svamp. Det satt tre stycken bredvid varandra, ej gyttrad.De var chokladbruna på hatten, utan fot, på undersidan vita taggar, mycket vitare än köttet. Formen liknade en ostronskivling. Köttet var vitt, glasartad, lätt genomskinlig, geléartad. Svampen var fast vid underlaget och gav efter som en gelpudding.
Har någon en aning vad det var?
Hälsningar
Theresa
Hur vet man vad som är kremla och vad som är skivling? Finns det något säkert kännetecken på kremlor?
Någon som har testat att färga ull/silke med denna svamp? Det kanske finns nån kemikalie som kan frigöra färgämnena i den, tex ammoniak?