Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
I lördags plockade jag en trattis vars hatt var 8 cm i diameter!
Slår ni det ?
Är det någon som kan hjälpa mig med en översättning? Hur översätter man trattkantarellsoppa till franska? Behöver snabb hjälp eftersom jag ska bjuda franska vänner på soppan imorgon ( lördag 16/10 ).
Tack på förhand!
Hej! Jag hittade en massa sÃ¥dana här kompisar inte lÃ¥ngt frÃ¥n min mans jobb och kunde naturligtvis inte lÃ¥ta bli att ta med mej en… Vad är det för nÃ¥t egentligen? NÃ¥gon murkla borde det väl vara, men vilken sort?
Här finns bilden;
http://www.odla.nu/album/data/inaina/full_204_p18745.jpg
Jag har hört att det inte kommer nya svampar om man plockar hela roten. Stämmer detta?
Köpte trattisar på ICA idag men hittade en svamp som definitiv inte var någon trattkantarell. (Det var ingen giftspindling heller, tror jag) men till min fråga: hur vanligt är det att fel sort svampar hamnar i mataffären.
Skulle det kunna, teoretiskt sagt, en giftspindling kunna hamna på ICA?
HIttade 5 liter fjällig bläcksvamp mitt på en lek plats. Det är tur att många inte känner till den (som jag tycker) är en av det godaste svampar vi har i Svewrige.
Jag har hört att man ska ta upp hela foten av svampen, för annars kan det till kommande år gå röta i svampens mycel. Stämmer detta, och kan någon isåfall utveckla detta?
Läser på forumet att man ej kan torka
trattisar som har fusit vid plockning.
Gäller det även om man har svamptork?
Jag ska nämligen ut imorgon och här börjar vi ha minus på nätterna.
I dag hade jag en underbar dag i skogen :0) Hittade massor med trattisar, citronslemskivlingar OCH svart trumpetsvamp OCH stolt fjällskivling!!
Överlycklig :0)
Vet inte vad jag ska hitta på med så mycket delikatesser bara.. Några tips?
Bilder på smlingen finns här: http://hem.passagen.se/adezign/svamp/svamp_041013.htm
Puh… idag är det fyra grader kallt ute pÃ¥ morgonen. Har denna säsong plockat närmare 100 liter svamp, samtidigt som jag jobbat heltid och hunnit sköta barn, hus och hem… börjar bli lite trött nu. Tycker därför det är riktigt skönt nu när vi gÃ¥r mot mörkare tider, och svampen försvinner. Det blir liksom okej att sitta inne igen, bara ta det lugnt. Vill däremot tacka alla som skrivit in till forumet under säsongen, jag har fÃ¥tt mycket god läsning!!! Hoppas fÃ¥ läsa mer om e…mer…
Det pratas mycket om förväxling i dessa dagar, men hur giftig är egentligen tex giftspindlingen? L åt säga att man får med en giftig svamp i svampsoppan, räcker detta för att alla som äter blir förgiftade?
Jag efterlyser någon som satt stjärnor på matsvampar mer utförligt än vad svampböckerna gör. Att Kantareller, Kungschampinjoner och Fjällig bläcksvamp alla fått 3 stjärnor tycker jag är missvisande. De 2 förstnämda borde ha 10 stjärnor om Bläcksvampen ska få 3. Fast det där med smak är ju subjektivt, förstås. Blåmusseron vet jag många tycker om, men jag tyckte den smakade riktigt otäckt!
Annika
Hej? Jag undrar hur länge trattisar håller i kylen eller på balkongen där alla mina lådor står nu. jag har även rödgul trumpetsvamp blandat. Jag har hört att de rödgula håller ett bra tag där det är svalt, är samma för trattisarna?
När timman blivit sen har jag några gånger prövat att slänga in svamparna i micron i stället för att låta dem stå och släppa ifrån sitt vatten i en stekpanna eller kastrull.
Resultatet ser i alla fall ut precis som när jag förkokat svampar i stekpannan.
Fördelarna är att det går snabbare, mindre eller enklare disk och mindre arbete om man vill hålla isär olika sorter.
Har någon annan erfarenhet av att använda micron för detta?
Kanske finns det nackdelar som jag inte ä...mer…
Hej. Jag har läst om alla ni som har hittat trattisar! Vi har varit ute flera gÃ¥nger här i SkÃ¥ne utan att vi har hittat nÃ¥gra. Men vÃ¥rtig röksvamp och stolt fjällskivling har vi hittat i massor. Det fÃ¥r duga tills vi hittar vÃ¥rt ställe….!
hej! har för första gången hittat flera liter svamp och det visade sig vara rödgul trumpetsvamp. trodde först att det var trattkantareller och dom ljuvligt goda.. men är det någon större smak skillnad på trattisar och rödgul trumpetsvamp. har läst att de skall vara lika goda men är det någon skillnad på smaken?
Min syster blir mycket dålig när hon äter svamp. Framförallt llamående, kräkningar och huvudvärk. Hon har i huvudsak vid dessa tillfällen ätit soppar och trattkantareller. Jag har tillagat dessa svampar till pajer och såser. såser
Jag undrar om det finns sätt att tillaga svampen, välja ut vissa svapmsorter, eller hur jag handskas med svampen som kan göra att svampen inte framkallar det som verkar vara allergiska reaktioner hos min syster?
Tips på litteratur?
Tips var man kan fÃ...mer…
Jag efterlyser förslag på goda viner till en trattkantaellsoppa. I soppan ingår förutom självklart tattisar även bland annat ädelost, sherry, ruccollasallad och craime fraiche.
Tack på förhand
Hej,
Som novis när det gäller svampplockning har jag en fråga om förväxling av trattisar. Vilket/ vilka är de säkraste sätten att skilja dessa från toppig giftskivling? Speciellt på mindre exemplar.
Mvh/ Erik