Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej Robban jag har eller rättare sagt min gamla tel. la av och jag har inte dina uppgifter, tel nr. mm. så du får höra av dig till mig, annars blir jag sur och tar stora spöt med mig till Barsebäck och slänger tunga pilken med 60mm. linan runt verket så du inte slipper ut;)
frida nada svampstaff m.flsom lägger ner sin själ i detta med svamp.jag läser och noterar vad som händer.ni nonschalerar och bara pratart strunt om trumpetsvamp och svamp vi läser omtill leda här på gajden.varför hart ni så svårt för folk som är bättre eller kunnigare än vad ni är?gör inte guiden till en klubb för osysselsatta .dom som verkligen brinner för inttessert förtjännar mer än era stackars trumpeter.
Hej visst är dessa citronslemskivlingar som jag kan äta? god? några tips på rensning och tillagning?
Tacksam för svar.
hej !! har varit här på sidan tidigare å fått snabba svar så nu e jag här igen…ser verkligen inte skilnad på ätliga å oätliga svampar….jag tog 2 bilder å nu hoppas jag på att någån ser om det finns något giftigt där ?? jag kan inte ens se om dessa e trattkantareller eller rödgul trumpetsvamp eller gullnavling…om det nu e trattisar , e det rätt storlkek på dom eller så skule jag ha väntat par dagar till så dom skulle växa lite till ?? tackar på förhand !!
Ja, som rubriken säger, vad har temperaturen för betydelse när man torkar svamp?
Jag ser att alla pratar om att den inte ska överstiga 50 grader, men kan inte hitta svaret på varför.
Vad händer om man torkar i högre värme? Hur ser/känner man igen tecken på att svampen då blivit dålig (om den nu skulle bli det)?
Skulle vara tacksam om ni kunde sprida lite ljus i frågan.
Jag hittade en del av dessa svampar i skogen idag. Som fullkomligt okunnig på svamp tog jag med mig boken, och jag tror att de kan vara antingen Tallblodriska eller Granblodriska, men är inte helt säker.
De växte ganska många under granar i skogen. En ljust tegelröd/gul färg, med ihålig fot. Men de “blöder” inte… Fast det stod i boken att de inte nödvändigtvis gör det om det varit torrt ett tag.
När jag skar i hatten och smakade lite var det en väldigt pepprig smak på tungtopp…mer…
Igår hittade jag en rejäl ansamling av rökslöjskivling. Det blev en rejäl panna och en god anrättning med lite annorlunda tillagning:
Brynt svamp i olivolja, tillsatte små blomkålsbitar, röd och gul paprika, skivad aubergin och koriander. Strödde över lite mosad fårost och kokande ned alltihop med lite gammeldags mjölk.
Kryddade med honung och lite salt, även osten har ju viss sälta så man kan ta det lugnt.
Riktigt gott som tillbehör till lammkotlett.
Igår har jag plockat svamp och kokat i en kastrul med bara soppar i olika slag. Jag tror att jag har plockat några örsoppar. Efter kokningen blev nogra svampar rosafärgade och jag misstänker att det är just örsopp som blev rosa. För att jag aldrig har sett andra soppar i sådan färg. Har någon erfarenhet? Jag har fryst ner allihopa.
Om jag gräver ned / strör ut de jag rensat bort på på kantareller alt.trattisar på ett ställe som liknar det där jag plockat kan jag då få dem att växa där ? Om, hur länge dröjer det innan man kan se resultat ?