Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Lever du än????
Eller var det ingen mjölskivling?
Hoppas du överlevde måltiden!..
Bifogar bilder på svampsort som gör mig förbryllad.
Visserligen tycker jag att det ibland är näst intill omöjligt att skilja trattkantareller och rödgul trumpetsvamp åt, men när jag finrensade en kort trattisar härom dagen hittade jag ett par som jag inte kan identifiera, trots noggraan jämförelser med bilderna här i Svampguiden samt i mina svampböcker.
Till formen är de mycket lika bilderna på svart trumpetsvamp, men utsidan är lika gul som på vanliga gula kantareller, och in…mer…
Skulle vilja veta om det kan ha varit en läderboll jag hittade i Skåne (nära Genarp) härom dagen. Vill gärna veta litet mer om den svampsorten i så fall: matvärde, tillagning, var den brukar växa, storlek, kännetecken, förväxlingsrisker…
Först trodde jag att jag hade hittat mina första små exemplar av jätteröksvamp. Hade ingen svampbok med mig men sparade ett exemplar och tog med hem. När jag tittade efter fick jag för mig att det kanske var läderboll istället.
Svampen va…mer…
bland bilderna! Jag har fotograferat svampar i 6 år och bara lagt på hög. Snälla ge mig ett tips hur jag ska bringa reda bland alla bilder.
Passa på och gå in och klicka på “ett klick för skogen”. De har nu fått en ny sponsor, så nu fungerar klicket igen.
Undrar lite om det är någon som har använt, och är van vid, GPS i skogen för att hitta tillbaka till t ex bilen? Hur pålitligt är det?
Jag känner att mitt letande efter svamp (läs: näsan i backen) SKULLE KUNNA bli ödesdigert, då det är så lätt att bara strosa på.
Eller - finns det andra trix att ta till, som är beprövade och bra, för att inte gå vilse? Hålla koll på solen och klockan brukar jag prova. Men jag har en känsla att det är ren tur som fört mig tillbaka någorl…mer…
Ni som bor här i krokarna (utanför Umeå), har ni hittat blomkålssvamp här?
Jag sitter och fångar snålvatten när jag läser om vissa skrivares gourmetupplevelser. Jag vill också smaka. Nästa sommar/höst.
Har försökt läsa tidigare inlägg men blir inte riktigt klok… Har hittat nåt som jag med 99% tror är en mjölskivling, ser precis ut som bilderna i databasen. Skivor som går ner mot foten, doftar mjöl (kanske) osv. Absolut ingen bolmörts. Men kan den förväxlas med ytterligare något? Hittade dessa i gräsmattan samt i hästkastanjallén. Rosa sporer. Kan tyvärr inte skicka bild, min “sladd” är borta sen flytten. En fast spröd, rätt stor svamp.
Idag kl 16:05, rustade med pannlampor och svampkorgar, trotsade vi, 11 arbetskamrater och 4 barn kylan och mörkret och gav oss iväg till skogen för att plocka klingande trattkantareller.
Den hårda nordanvinden märktes inte i skogen och månen lyste vackert från klar himmel.
Vi hittade några korgar med snöiga trattkantareller och när vi kom tillbaks till bilarna hade en arbetskamrats man gjort upp eld så att vi kunde grilla korv.
Det blev ett par fina timmar i skogen och nu känns d…mer…
Hörde just en puff för P1-programmet Meny, som sänds imorgon torsd. kl. 10-11. Trattkantarellrecept utlovades. Jag kan ju alltid lyssna, fast jag inte hittat några i år… (Har några torkade från 2004).
Bara 16 besökare just nu har alla snöat in? Här har vi minus 10 nu och vill gärna vara inomhus.
Oj, så gott det blev!
Nu vill alla arbetskamrater ha recptet, men i Receptlistan:
“Inskickat av: Lisa
Datum: 2001-09-13
5 liter trattkantareller
Lag:2, 5 dl ättiksprit 1 liter vatten 1 kg socker
½-1 tsk nejlikor hela
½-1 muskotblomma
en bit ingefära
Gör så här: koka upp lagen, den ska vara (klar) i med kryddorna.Häll ner svampen koka upp o låt sen sjuda i 2 tim ca utan lock, ev kan man förvälla svampen innan den går i lagen.Vid mindre svamp halvera receptet mot antal liter svamp.”...mer…
Dessvärre ingen skarp bild. Stor som en kungschampinjon, utan fjäll, ljust gul med mörkare mitt, fot samma färg som hattkanten. Skivor fria mörkt gråbruna i kanten ljusare in mot hatten som är köttig. Växte i gammal granskog med mossa och barrmattor nära ridskola. Luktar svagt anis. Bilden är 1 dag gammal.
här kommer nog kanskle en jättedum fråga, men eftersom de kommit lite snö inatt undrar jag om det finns nån möjlighet att plocka den sista svampen när det här smälter bort lika fort som den kom, eller är all svamp förstörd så fort det blir några minusgrader?? tacksam för svar..