Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag har blivit erbjuden 50kr/kg för maskfri svamp. Är det rimligt, iofs finns det ju KJ i överflöd men d känns lite billigt. Mitt utpris var 75/kg…
Jag undrar om någon skulle kunna hjälpa mig med att tala om vilken sorts svamp det är på bilden jag skickat med. Jag har inte hittat den i någon svampbok.
Har något ett bra tips på tillagning av stolt fjällskivling. Panerad stekt och att torka hattarna känner jag till. Vad kan man mer använda den svampen till? Frysa, marinera eller?
För alla er som vill bidra till att de sista gammelskogarna räddas rekommenderas följande sida:http://www.ettklickforskogen.se/
Där kan alla gratis bidra till att rädda lite unik gammelskog
Hittade för första gången idag ovanstående svampar på en stubbe. Är det någon som vet matvärdet. Är det lönt att gå tillbaka och plockadom?
Var ute idag och plockade svamp och hittade några exemplar av denna svamp. Är det blodriska eller någon annan ätlig svamp ?
Hittade en perfekt biotop för K-J i Helgen. Men det blev inte mer än ett ca 5 liter. Det verkade som om något djur betat svampen. Förut har jag sett älg som “flakat” av mossa med trattkantareller. Men detta såg ut som som om en 5 cm bred stör gått snett ner i marken ca 8 cm djupt Överallt(detta ligger i norra hälsingland). Vad är det för ett djur och är det Karl-Johan den har ätit av?
En vilsen norrlänning tackar på förhand!
Jag undrar om det är någon som har koll på vart jag kan vända mig för att gå en svampkurs i Örebro? Jag är total nybörjare och vill lära mig svampen på plats i skogen, och inte sitta i någon skolbänk och se färdigplockade exemplar, om det finns någon sådan typ av kurs dvs? Såg att medborgaskolan hade en som började i mitten av sept, finns det fler som börjar tidigare, där man får vara ute i skogen mer eller? (fattade som att denna var just en skolbänkskurs.. detta var vad s…mer…
Jag fick bannor av frun, som är från Thailand, att jag alltid äter kantarellerna på samma sätt:
Som soppa, stekt eller stuvad på smörgås eller som sås till mat.
Så hon wokade kantarellerna och serverade med ris.
Vet ej vad hon hade i med det var bara kantareller + väska och kryddor och det var otroligt gott.
Nu undrar jag om någon kan tipsa om fler annorlunda recept.
Gärna inspirerade från andra länder med andra svampar?
Vad heter insekten som gör de små små hålen i Karl-Johan?
Larverna är i ljus färg med bara en mörk prick!
Som nybörjare är jag väldigt förtjust i att undersöka alla svampar, vilket ofta inkluderar att ta i dem. I skogen finns det ju inget handfat med tvål, så min fråga är:
Hur försiktig bör man vara med att plocka matsvamp med samma tassar man nyss tagit i en oidentifierad kanske supergiftig rackare?
Tacksam för svar så att jag inte förgiftar mig själv snart ;-)
Du rapporterade häromdagen Karl-Johan ( alla arter). Finns det fler arter av Karl-Johan? Eller menar du alla arter av stensopp, och får man i så fall verkligen kalla de andra Karl-Johan? Det blir ju litet luddigt då. Nästan lika luddigt som när folk rapporterar kantareller och beroende på lokalt språkbruk inte definierar om det är blek, tratt eller den egennamnslösa som bara bär släktnamnet.
Idag lärde jag mig något nytt via Svampguiden.
Rimskivling är bara ett nytt namn på rynkad tofsskivling.
Det verkar ju bra, för jag har alltid undrat över släktskapet mellan rynkad och föränderlig tofsskivling. Det är svårt att förstå på vilket sätt de är släkt. Kan någon på forumet redogöra för hur de “gamla” beteckningen “rynkad tofsskivling” uppkommit och hur mycket “släkt” är det med den föränderliga tofsskivlingen?
Ska man rensa bort skivorna på svampen? Hur torkar man svampen?Äter man foten?
Fortfarande är det dåligt med annan svamp än gula kantareller här i Gästrikland.
Men igår blev det svamppytt på några fårtickor, blek taggsvamp ett par små björksoppar och en blodriska.
Finhackade med röd och gul lök, stekta i smör och sedan en skvätt grädde som fick koka in. Rikligt med persilja och en nypa salt som krydda.
Detta åts på en grov brödskiva och smakade bra. Lena
Hej.
Var ute och plockade lite i eftermiddags och hittade ganska många exemplar av en ljus svamp, som jag tyckte såg ut som en riska, men jag hittar ingen bild som liknar den här i databasen.
(Ursäkta den dåliga upplösningen)
http://tinyurl.com/7ezgr
I verkligheten ser den ljusare ut än på bild. Väldigt ljust brun.
Jag hittade dem i granskog och de var från 4 till 10 cm stora i diameter. Ingen saft kom fram när jag skar i den.