Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag gör här ett nytt inlägg för att ingen ska behöva missa TV-programmet om svampar.
Programmet kommer att gå i Kunskapskanalen tisdagen den 17/10 klockan 20.00.
Jag lägger nedanför in ett litet utdrag från kunskapskanalens tablå som beskriver programmet. Se vidare http://www.kunskapskanalen.se
“Svamparnas underbara värld
Det finns ca 70 000 beskrivna svamparter. Vissa är mikroskopiskt små och andra jättestora. En del överlever bara en dag, medan andra lever i årtionden. Svampar ...mer…
Jag har insett att jag genom åren nog plockat en del Gulnaving. Och ätit med god aptit. Så jag har blivit lite förvirrad. Idag hittade vi äntligen trattisar. Tror jag. Så hittade vi en annan svamp, som var väldigt kantarelllik, men olik den första. Så hjälp mig att reda ut det här en gång för alla. Vad har jag i korgarna, egentligen. De gula kantarellerna i korgen på bild två har jag koll på, dock.
trumpetsvampar och hur många som helst över 15 cm…Helt otroligt i skogen idag :=)Jag har aldrig plockat så stora, fina fasta ex…de smakade ljuvligt!
Var ute för 2 dagar sedan och plockade trattkantareller ca 3-4 liter. Rensade dem men gjorde sedan inget mer, de blev stående i en glasskål i rumstemperatur, upptäckte på mordongen att de börjar att bli mjula och mörka luktar mycket svamp. Går de att rädda eller vad gäller. Oursäktligt men orken tog slut.
Hej
Jag är en nybliven svamp-plockare. Är jätteglad för det jag hittat men jag måste fråga hur ni storplockare gör med rensningen? Det tar mig ca 2 timmar att rensa 1, 5 kg trattisar. Om ni torkar svampen rensar ni den först? Är det någon som har något tips på att göra det lite enklare?
Just nu förväller jag och fryser in, är det bättre att torka?
Jag har plockat MASSOR av svart trumpetsvamp. En hel del har jag torkat, och kommer bl a att använda som krydda. Resten är infrusna. Önskar några bra recept.
Cicki SVARA
Hej Cicki- du bor ju tydlligen i mina trakter( stuvsta)- har du lust att ha sällskap i skogen ngn gång så hör av dig- ganska duktig på svamp men inte proffs- brukar hitta MYCKET dock pga av att jag är duktig på att “läsa” skogen.
Har svårt att locka ut sonen som fyllt 16 och har andra intressen nu och frun tycker att det är obekvämt att gå i högklackat i skogen( italienska:)
Hittade en burk med karl johan i frysen. När jag frös ner den, förra året, så värmde jag den tills den släppte sin vätska och när den gjort det frös jag den i sitt eget “spad”. Är det ok?
Eller är den förstörd nu?
(gjorde så enligt ett tips från en vän som är kock)
Jag kan bara konstatera att det är betydligt farligare att jaga älg än att jaga trattkantareller i dessa tider. Redan i måndags hittades en mördad jägare nedanför jakttornet. Idag hittades två förmodligen mördade jägare i skogen utanför Åmål.
Nu finns det gott om röksvamp och äggsvamp!
Jag plockar dem inte en såhär bra svampsäsong och har därför glömt rapportera dem!
I gräs- och betesmarker runt Örebro finns allt ifrån stora skålröksvampar till små vårtiga och gyttrade.
Till frågan:
En för mig ny röksvamp uppträder ymningt i gräsmattor i parker, samt i betesmark och lövskog runt stan.
Den växer ungefär som gyttrad men är slät och smutsgul och finns inte i databasen.
Den är lurig för den är inte lika tydl…mer…
Cicki SVARA
Hej Cicki- du bor ju tydlligen i mina trakter( stuvsta)- har du lust att ha sällskap i skogen ngn gång så hör av dig- ganska duktig på svamp men inte proffs- brukar hitta MYCKET dock pga av att jag är duktig på att “läsa” skogen.
Har svårt att locka ut sonen som fyllt 16 och har andra intressen nu och frun tycker att det är obekvämt att gå i högklackat i skogen( italienska:)
/Christian Nilson
I våra roslagsskogar (det som finns kvar wfter alla kalhyggen) har trumpeterna troget tittat upp varje år på mina säkra ställen - så även i år. Men i år blev dom först grönvitprickiga, för att nu i helgen se ut som en grönvit massa. Har aldrig sett något liknande tidigare (jag har betat av ställena under de senaste 15 åren). Dessutom verkar även andra svamparter ha drabbats. Att äta dem kommer inte på frågan, men vad kan det vara? Sjukan har drabbat flera ställen i samma omr…mer…
Jag har plockat litervis med blek taggsvamp.. Är det någon som har bra recept som man kan använda dom?
Jag har stekt och fryst in dom just nu.