Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Vad göra med trattisar som är frusna? torka dom som vanligt eller hur gör ni?
Själv fick jag plocka lite halvfrusna förra veckan men dom gick bra att torka…
Och en tanke till:
Smakmässigt, vad tycker du är bästa sättet att förädla dom på, torkning eller förkokning eller rent av något annat.
Är ju sÃ¥ pass mycket trattisar nu här sÃ¥ man skulle vÃ¥ga sig pÃ¥ att prova nÃ¥got nytt…
Någon - Orkar inte kolla vem efterlyste ett allmänt disussions-humor forum. Jag kan hålla med om att vi är många som är debattglada och behöver något som håller oss vid liv under vintern. Måste vi ha ett nytt forum eller kan vi inte fortsätta med svampguiden som vi är bekanta med sen tidigare? Vill alltstå ha fortsatt kontakt.
jag har hittat ett ställe där det växer mycket skäggriskor,
nu undrar jag om det är en bra matsvamp som man ska ta reda på?
jag undrar om någon har plockat fjällskivling jag har inte hittat några i år var finns dom goda svampar
Skall man spara några svampar på sina ställen för att öka mängden till kommande år?
Fruktkroppen/svampen bär väl på sporer?
Vad ska jag ta för mina torkade och rensade trattisar i år? Brukar göra 25 gr. påsar och de betalar ca 80 kr för dem?! är det rimligt?
Hej törs man lägga in det här, som jag fick i mailen….fast den inte har sÃ¥ mycket med själva svampen att göra….jaa, jag gör det för jag tycker den är sÃ¥ kul. Hoppas ni ocksÃ¥ tycker det.
Hur många Forummedlemmar behövs..
För att byta ut en glödlampa?
1 för att byta glödlampan och posta att den blivit utbytt.
14 som delar liknande erfarenheter av att byta glödlampor och ger förslag på hur glödlamporna skulle kunna bytas på annat sätt.
7 som varnar för faror…mer…
Efter en lång veckas väntan på att kunna bege sig ut i skogen, var det bara att konstatera att det var tomt på svamp. Kontrollerade två ställen där jag brukar plocka trattkantareller och det blev en handfull. Det var frost härom natten, så här i Gästrikland är nog säsongen slut. Lena
GÃ¥ till “rapporter” och kolla vad jag plockade i dag!
Signaturen “Paula” rapporterar att hon har plockat 70 liter trattkantareller pÃ¥ 3 timmar. 70 liter motsvarar c:a 23 kg. Hon har alltsÃ¥ plockat 7, 7 kg i timman!
Eftersom jag är en mycket flink och van plockare tillÃ¥ter jag mig att tvivla pÃ¥ denna siffra. Om jag befinner mig i ett riktigt bra omrÃ¥de där det växer trattkantareller överallt och jag plockar allt vad tygen hÃ¥ller sÃ¥ kan jag maximalt komma upp i 3 kg/timma. DÃ¥ stÃ¥r ändÃ¥ Svea Silverstolpe-Jonsson över mig och manar pÃ...mer…
Varför är alla så rädda för älgjägare? Om man tror att det är större risk att bli beskjuten av en jägare i skogen än att bli utsatt för en rattfyllerist på våra gator och vägar så tycker jag att varenda människa ska hålla sig borta från dessa dygnet runt, året runt! I skogen är du säkrare, jag lovar!
Den enda allvarliga olycka i älgskogen som jag känner till inträffade 1962 när min nära vän Elsa Silverstolpe-Johansson, numera omgift Silverstolpe-Jonsson blev beskju…mer…
I väntan på måndagen undrar jag vad det var för svampar jag såg i söndags.
Ljusa, beige/gula med en mörkare mitt i brunt. Växte i mossig granskog och i stora grupper. Svampen hade gräddfärgade skivor och ljus fot ? Lena
Jag har sett det rapporteras om motaggsvamp här på svampguiden. Vad jag vet så finns det ingen svamp som heter vare sig motaggsvamp eller gul kantarell.
I radioprogrammet Naturmorgon i P1 den 15/10 sändes ett reportage om kantarellplockning i Jämtland. Roligt att någon avmystifierar det här med svampplockning.
Vet någon om Guldtofsskivling kan användas som matsvamp. Svampböckerna ger inget klart svar på frågan. I alla fall har jag hittat väldigt mycket Guldtofsskivling i Rånäs på en liten yta. Ca 100 svampar var det nog.
Hittade idag gyllengula svampar med ljusare kant. Foten var inte svart utan grå. Skivor i färg med hatten. De växte på vedrester. Storlek som jag uppfattade det 5 cm i diameter på de stora exen. Kan det vara vinterskivling trots att foten inte var svart?
Finns ostronskivling i Sverige? Tycker det är en god svamp
Vet någon om det finns någon uppköpare av trattisar här i svealand?
Om in har tele nr till hon/honnom vore det bra.
Mvh/Johan